Tugev euro põhjustab Draghile peavalu (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Draghi (keskel) ja Ardo Hansson (vasakul) Tallinnas juuni aluguses toimunud EKP nõukogu järgsel pressikonverentsil.
Mario Draghi (keskel) ja Ardo Hansson (vasakul) Tallinnas juuni aluguses toimunud EKP nõukogu järgsel pressikonverentsil. Foto: RAIGO PAJULA/AFP/Scanpix

Euro on sel aastal tugevnenud USA dollari suhtes juba 13 protsenti, mis tähendab, et ühisraha kurss teeb oma ajaloo suurimat aastast tõusu. Kursitõus tekitab uue väljakutse Euroopa Keskpanga (EKP) juhile Mario Draghile, aga ka Eesti Panga juhile Ardo Hanssonile ning teistele EKP nõukogu liikmetele: nad peavad välja mõtlema, kuidas saavutada jätkusuutlikku inflatsiooni, sest tugevnev euro ei võimalda ekspordihindu tõsta. See hoiab tagasi ka tarbijahindade tõusu.

Möödunud nädalal kerkis euro esimest korda pärast kaks ja pool aastat kestnud vaheaega üle 1,20 dollari taseme. Ühisvaluuta on tugevnenud eeldusel, et keskpank hakkab peagi võlakirjaostude mahtu vähendama, ehkki inflatsioon ei ole nii kiire, nagu keskpank sooviks. Praegu ostab keskpank võlakirju 60 miljardi euro eest kuus.

«Turg on esitanud EKP-le väljakutse,» ütles The Wall Street Journalile USA suurpanga Rabobank valuutakursside peastrateeg Richard McGuire. «Eurole on väiksem vastupanu tugevnemine, juhul kui turg ei ütle täiesti teisiti,» lausus ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles