Ettevõtja: meie küll nii suurt palgakasvu ei põhjusta

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Einstein.
Meelis Einstein. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tsemenditootja Kunda Nordic Tsement ASi juht Meelis Einstein ütles, et teda teeb niivõrd kiire keskmine palgakasv nõutuks, kuna nende ettevõte ei suuda sellise tempoga sammu pidada. 

Eesti inimeste keskmine palk pole kunagi olnud nii kõrge nagu praegu – 2017. aasta teises kvartalis kasvas keskmine brutokuupalk ligi 7 protsenti ja ulatus 1242 euroni. Enim tõusis palk mäetööstuses ja välismaiste omanike käes olevates Eesti firmades. 

Kuna Eesti suurim tsemenditootija, Lääne-Virumaal tegutsev Kunda Nordic Tsement AS viimastele kriteeriumitele hästi vastab, küsisime ettevõtte juhi käest, et kas nemadki tõstsid palka sama palju nagu statistika näitab. 

«Meie ei ole kindlasti seda palgakasvu põhjustanud,» vastas Einstein naerdes. «Meie töötajate palk on keskmisest tiba kõrgem, aga varsti jääme ajale jalgu, kuna Eesti keskmine läheb nii pikkade sammudega eest ära.»

Statistikast selgub, et mäetööstuse palk kasvas aastaga 13 protsenti ja väliskontsernide Eesti tütarde palgad ligi 9 protsenti. «Sellist kasvu on raske kommenteerida. Keegi ei suuda nii palju maksta,» rääkis Einstein. Kunda Nordic tõstis aasta alguses töötajate kuutasu 3 protsendi võrra. 

Tööstusjuht loodab, et palgakasv rahuneb aasta lõpuks maha, kuna vastasel juhul jookseb see ettevõtte tootlikusest eest ära. Samas tsemenditootjal läheb tänavu igati hästi: Eestis ehitatakse palju ja see suurendab nõudlust ka ehitusmaterjalide, eeskätt tsemendi järele. «Ei ole näha, et ehitushoog paari aasta jooksul raugeks,» ütles Einstein. 

Sektorite lõikes oli palk jätkuvalt kõrgeim info ja side tegevusalal ning finants- ja kindlustustegevuses, vastavalt 2135 ja 2052 eurot. Lisaks välisfirmadele oli palgakasv kiirem ka riigiasutustes ja -ettevõtetes. Aeglasemalt kasvas palk kohalikele omavalitsustele kuuluvates asutustes ja Eesti eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles