Padar: Eesti on valmis oma pankade kaitseks samme astuma

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Ivari Padar riigikogu kõnepuldis.
Rahandusminister Ivari Padar riigikogu kõnepuldis. Foto: Peeter Langovits

Rahandusminister Ivari Padari sõnul saab Eesti vajaduse tekkimisel kasutada pankade abistamiseks põhimõtteliselt sarnaseid meetmeid nagu täna avaldatud Rootsi abipaketis: anda garantiid, laenu või omandada pankades osalusi.

«Tänasel päeval meil selleks aga otsest vajadust ei ole - pankade kapitalitase on piisav ning finantssüsteemi tervis hea. Igal juhul astutakse vajadusel kõik sammud tihedas koostöös Rootsi ja piirkonna teiste riikidega,» kinnitas Padar Postimees.ee'le.

«Eesti pangandussüsteem on osa ühtsest Põhja-Balti piirkonna ja Euroopa pangandusturust ning Eestis tegutsevad kõik Põhjala peamised suurpangad. See tähendab, et meie ja lähiriikide meetmed peavad olema omavahel kooskõlas ning tagama üheskoos kogu Põhja-Balti regiooni finantsstabiilsust,» selgitas Padar.

Rahandusministri sõnul tervitab ta Rootsis tehtud otsuseid, sest nendega toetatakse finantsturgude stabiilsust kogu Põhja-Balti regioonis.

«Kuigi tänasel päeval on meie regioonis tegutsevad pangad kindlal järjel, võivad erinevate riikide stabiilsuse tagamise meetmed mõjutada ka konkurentsi. Kuna kaks suuremat Eestis tegutsevat panka on Rootsi pangandusgruppide tütarettevõtted, kasvatavad sealsed otsused ka kindlustunnet meie pangandussektoris,» sõnas Padar.

Rootsi valitsus kiitis täna heaks meetmete nimekirja, millega moodustatakse Rootsis asuvate pankade laenude garanteerimiseks fond, samuti ollakse valmis likviidsusabiks ning osaluse omandamiseks. Sellega näitab Rootsi oma valmidust toetada pangandussektorit, mis suurendab veelgi pankade usaldusväärsust ka Põhjamaade ja Balti riikide turgudel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles