Korralikus kasumis Eesti perefirma teeb suure vineerivabriku (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

AS Lemeks asutas juulis tütarettevõtte Estonian Plywood, kes hakkab tootma kasespooni ja vineeri, mille tarvis on soetatud Jõgeva lähedal Viruveres ligi 10 hektarit tööstusmaad.

Investeeringu suurus on ligikaudu 30 miljonit eurot. Ettevõtte tootmismahuks kujuneb 25 000-30 000 m3 kasevineeri, mille tootmiseks on vaja 65 000-80 000 tm kasepakku. Täisvõimsuse saavutamisel luuakse 120 kuni 150 uut töökohta. Ettevõtet hakkab juhtima Randel Veerits.

Lemeksi omaniku Jüri Külviku sõnul langetas ta vineeritehase rajamise otsuse pärast aastatepikkust planeerimist. «Siin ei ole põhjust otsida juhuste kokkulangemist ja ootamatut konjunktuuri muutust,» rääkis Külvik. «Meie peamiseks turuks kujuneb Euroopa liidu ehitus- ja masinatööstus, kus vineeri kasutatakse betoonkonstruktsioonide saalungitena ja veokastide ja konteinerite põhjadena.»

Valitud kuni 30 000 m3 tootmismaht kujutab endast minimaalset suurust, millega tehas saab efektiivselt töötada ning Külviku sõnul jääb ettevõttele ruumi laienemiseks, kui turg võimaldab.

Esmaspäeval tuli esimest korda tööle selle ettevõtte tegevjuht, käimas on projekteerija valimine ja ees seisab ehituse peatöövõtja leidmine. Tehnoloogia tarnija ei ole tänaseks selgunud.

«Viruvere vana asfalditehas on vineerivabrikuks sobilik koht, sest asub piirkonnas, kus meie tooraineks olevale kasepuidule ei ole suurt konkurentsi,» lisas Külvik.

Tehasesse tasub kasepuitu vedada ligi 100 kilomeetri raadiusest.

Tulevase vineeritehase suuromanik Jüri Külvik. Foto: Elmo Riig/Sakala
Tulevase vineeritehase suuromanik Jüri Külvik. Foto: Elmo Riig/Sakala Foto: Elmo Riig / Sakala

Jõgeva rõõmustab töökohtade üle

Jõgeva vald loodab, et uus tehas meelitab koju need inimesed, kes on tööotsingutega suundunud välismaale või peavad käima Tartus. «Vineerivabrik on väga teretulnud, sest aitab valla majanduselu oluliselt elavdada. Asukoha poolest jääb ta tiheasustusest eemale ja seetõttu ei hakka suurt hulka inimesi häirima,» selgitas Jõgeva vallavanem Enn Kurg. «Viruvere kandi elanikud on küll avaldanud muret suureneva liikluskoormuse pärast, kuid plakatitega pole keegi välja astunud. Mina olen veendunud, et tänapäevane tööstusetevõte rajatakse keskkonnale ohutuna ning seetõttu ei hakka ta ka valla loodust kahjustama.»

Asjatundjate hinnangul annab just üleriigilise metsa- ja puidutööstuse kontsernina tegustemine  Külvikute perekonnale kuuluvale Lemeksile praegu vajaliku investeerimisvõime. Tootmist on plaanis alustada 2019. aastal.

Ühtaegu nii tooraine kui ka lõpptoodangu valmistajana saab kontsern rahavoogusid enda kasuks suunata ka olukorras, kus tooraine hind turul sageli tõuseb või langeb.

Vineeritootmises korralik konkurents

Kasvavast nõudlusest vineeri järele räägib asjaolu, et ka suur Soome metsanduskontsern Metsä Wood on rajamas Eestisse vineeritehast. Metsä Wood Eesti AS ostis 850 000 euro eest 10. märtsil Trigon Property Developmendilt 104 000-ruutmeetrise kinnistu Pärnus Kase tänaval, kuhu metsafirma rajab vineeritehase, kus peaks tööle hakkama 200 inimest. Koguinvesteeringu maht on kava kohaselt 50 miljonit eurot.

Estonian Plywoodi tehas valmib ligi poole väiksema lõpptoodangu mahuga kui tuleval aastal Pärnus tegutsemist alustava Metsä Woodi 50 000 m3 aastase tootmismahuga kasevineeritehas. Erinevalt Külvikutele kuuluvast täieliku tootmistsükliga tehasest kujutab soomlaste vabrik endast lõpptoodangu tsehhi, kus Soomes lõigatud kasespoon liimitakse ja viimistletakse vineeritahvliteks.

Metsä Woodi tegevjuht Esa Kaikkonen on varem öelnud, et kõik ettevalmistused peaksid kulgema sellises graafikus, et tehas alustab Eestis täisvõimsusega tööd 2018. aasta lõpus.

Augusti algusest sai Metsä Woodi Pärnusse rajatava vineeritehase juhiks Kaarel Tali, kes on varem pikalt töötanud kontserni Venemaal asuva Metsä Sviri saeveskis.

Tali vastutusalasse jääb Eesti tehase tegevus ja Metsä Woodi strateegia rakendamine tehases. Enne selle käivitumist teeb Tali ehitusprojekti ja palkab töötajad. Tehas valmib kava kohaselt 2018. aasta augustiks.

Eesti tehas on osa puidukontserni kavandatavast 100 miljoni euro suurusest  investeeringust, millest teise  osa eest rajatakse Soome Äänekoskisse vineeri koorimise ja kuivatamise vabrik.

Lemeks on perefirma

Estonian Plywood AS kuulub Eesti suurimasse puidu- ja metsatööstuskontserni Lemeks Grupp, mille tegevusalad hõlmavad kogu puidu väärindamise protsessi, metsa majandamisest ja puidu varumisest selle esmase töötlemiseni saeveskites ning lõpptoodete valmistamise ja turustamiseni. Lemeks Gruppi kuulub 29 tütar- ja sidusettevõtet, tütarettevõtete konsolideeritud käive ulatus 2016. aastal 115 miljoni euroni, sellele lisandub 48 mln euro suurune sidusettevõtete käive. Kogu grupis antakse tööd rohkem kui  850 inimesele nii Eestis, Lätis, Prantsusmaal, Suurbritannias, Rootsis kui Norras.

AS Lemeks kuulub ettevõtete Kärberi Investeeringud ja Visional Invest kaudu Jüri Külvikule, Helju Külvikule, Kadri Kochile ja Mart Külvikule. Ettevõtte kasum oli 2016. aastal 8 567 265 eurot. 

2016. aastal investeeriti kontsernis materiaalsesse põhivarasse 10 miljonit eurot, lisaks investeeris sidusettevõte AS Viiratsi Saeveski kokku 6 miljonit eurot. Konsolideeritud käive oli 2016. aastal 115 miljonit eurot, mis on 7 protsendi võrra suurem 2015. aasta käibest. Lemeks Grupi bruto palgakulu 2016. aastal oli 10 miljonit, millele lisandus sotsiaalmaksu 3,4 mln eurot, keskmine töötajate arv taandatud täistööajale oli 614.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles