Cameron: Brown ei kõlba IMFi juhiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gordon Brown.
Gordon Brown. Foto: SCANPIX.

Briti peaminister David Cameron keeras eile kihva Gordon Browni šansid Rahvusvahelise Valuutafondi järgmiseks juhiks saada, andes mõista, et ta eelkäija ei tuleks nimetatud ülesandega toime.


Kuigi mainitud töökoht ei ole veel vabanenud, peab IMFi praegune tüürimees Dominique Strauss-Kahn suvel tagasi astuma, kui soovib sotsialistina Prantsusmaa järgmiseks presidendiks kandideerida.

Üldiselt arvatakse, et Strauss-Kahn on fondi juhtimisega suurepäraselt toime tulnud, tehes organisatsiooni taas tuntuks, heites maailma riigijuhtidele väljakutse leida lahendus finants- ja majanduskriisile ning juhtides möödunud nädalal rahvusvahelisi jõupingutusi jätkusuutliku ja tasakaalustatud kasvu võtme leidmiseks.

Strauss-Kahni võimalik lahkumine tuli läinud nädalal Washingtonis IMFi «kevadkoosolekul» küll jutuks, kuid – kui Briti ringkonnad välja arvata – ei ole Browni üldiselt võimalike kandidaatide hulgas nimetatud.

Pigem keerles jutt selle ümber, kas juhiks saab taas keegi Euroopast või tõuseks esmakordselt esile keegi arengumaadest.

Kui Brown võis veel eilseni hellitada lootusi, et ka tema nime kandidaadina mainima hakatakse, siis sellised mõtted mattis Cameron eile igatahes maha.

Browni pressiesindaja keeldus kommentaaridest.

Kiites Strauss-Kahni tööd fondi juhina, ütles Cameron viitega Browni isikuomadustele, et IMFi juhi kohale on pigem tarvis «kedagi, kes oleks erakordselt kompetentne ja võimekas».

«Ma pole selle asja üle väga sügavalt järele mõtelnud, kuid mulle näib, et kui meil on siin tegemist isikuga, kes arvas, et Suurbritannial ei ole võlaprobleemi – kuigi meil ju ilmselt on võlaprobleem – siis see inimene ei oleks kõige õigem otsustama, kas mõnel teisel riigil kusagil maailmas on probleeme võla ja puudujäägiga või mitte,» ütles Cameron BBC raadiole.

Kuna IMFi roll Euroopa majanduste laenuandjana kasvab üha, leitakse üldiselt, et järgmine juht peaks samuti olema eurooplane.

Arvestatavate Euroopa kandidaatidena nähakse Itaalia keskpanga presidenti Mario Draghit – kui ta just Euroopa Keskpanga presidendiks ei saa – ning Prantsuse rahandusministrit Christine Lagarde’i.

«Arengumaade nimedest» on kõlanud järgmised: OECD juht Angel Gurría, endine Lõuna-Aafrika rahandusminister Trevor Manuel, ÜRO arenguprogrammi endine türklasest juht Kermal DerviÅŸ ja India plaanikomitee esimene direktor Montek Ahluwalia.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles