Exxon Mobil eksitas tahtlikult avalikkust kliimasoojenemise osas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Exxon Mobili naftatöötlustehas.
Exxon Mobili naftatöötlustehas. Foto: JESSICA RINALDI/Reuters

Exxon Mobil eksitas aastakümneid tahtlikult avalikkust kliimamuutuste ohtude osas, samal ajal organisatsiooni siseselt neid tunnistades.

Eksitamine tuli ilmsiks kolmapäeval avalikustatud Harvardi ülikooli uurimusest, mille käigus vaadati ligi 200 organisatsioonisisesest dokumenti, sealhulgas teaduslikke uurimusi ning memosid. Neist ligi neli viiendiku tunnistasid kliimasoojenemise olemasolu ning samuti selle inimpõhjustatust. Samal ajal heitsid sajad firma poolt tellitud juhtkirjad suurtes USA ajakirjades kliimasoojenemisele kahtlusevarju.

Väljaandes Environmental Research Letters avalikustatud uurimusest selgus ka, et Exxon Mobili hinnangul mõjuksid katsed kliimasoojenemist pidurdada negatiivselt firma kasvule, kuna selle saavutamiseks tuleks piirata oluliselt fossiilsete kütuste põletamist.

Mullu jõudis samale järeldusele väljaandes InsideClimate News ilmunud reportaaž, mis nomineeriti ka Pulitzeri preemiale.

Exxon Mobil on varasemalt süüdistusi eitanud ning omakorda süüdistanud ajakirjanikke andmete valikulises kajastamises.

Uurimusest selgub aga, ettevõtte siseselt nähti kliimasoojenemises ohtu juba 1979. aastal ning 17 aastat pärast seda jõudsid Exxon Mobili teadlased järeldusele, et kliima muutumise taga on tõepoolest inimesed.

Seejuures kulutas naftahiid aga kümneid miljonid dollareid, et paigutada nimekatesse väljaannetesse nagu New York Times juhtkirju sootuks vastupidise sõnumiga.

Mõlemad leiud omad kaalu käimasolevates juurdlustes USA ametivõimude ning väärtpaberite ja börsitehingute komisjoni poolt, kuivõrd Exxon Mobili kahtlustatakse investoritele puru silma ajamises.

Aastatel 2006 kuni 2016 oli Exxon Mobili tegevjuhiks praegune USA riigisekretär Rex Tillerson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles