Põhjanaabrid mures: haritud tulevikutegijad lahkuvad kodumaalt

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored ülikoolis.
Noored ülikoolis. Foto: Panthermedia / Monkeybusiness Images

Iga kolmas Soome tudeng asub tasuvamat tööd otsima välismaalt, kui kodumaal tööpakkumisi napib, selgus Eurostudent uuringust. Haridusministeeriumi teeb tulemus murelikuks, kuna hulk tulevasi spetsialiste plaanib Soomest minema rännata.

«See tulemus paneb meil häirekellad helisema. Muidugi ei jää haritud noored siia sobivat tööd ootama, kui saavad parema ja kiirema pakkumise välismaalt,» tõdes haridusministeeriumi nõunik Johanna Moisio, vahendab Yle uudisteportaal.

Veel näitas uuring, et kuigi viiendik tudengitest käib regulaarselt tööl, siis sama suur hulk neist kannatab ka rahaliste raskuste käes ning on sunnitud oma eelarvet pitsitama. Kaks kolmandikku tudengitest ütles, et nad ei saaks endale lubada õpingute kõrvalt mitte tööl käimist.

74 protsenti töötavatest üliõpilastest märkis, et nad käivad tööl just seepärast, et oma elamiskulusid katta. Moisio nentis, et nii suur number teeb samuti murelikuks, kuna paljud tudengid töötavad just selleks, et ots-otsaga ise toime tulla.

«Kui suurem osa neist töötab, tähendab see samas, et paljudel pole võimalik süvenenult õppida ning õppetoetustest neile elamiseks ei piisa,» sõnas ta.

Lisaks selgus, et suur osa tudengitest on end täiendanud kursustel, et ülikoolis paremini toime tulla ning uusi teadmisi omandada. Näiteks on seda teinud 77 protsenti õigusteaduse tudengitest. Haridusnõuniku arvates on ka see tulemus ootamatult suur, mis ei pruugi samas hea olla, sest enamik kursustest on tudengitele tasulised ja raskendavad nende rahalist seisu veelgi.

Eurostudent uuringuga alustati mullu kevadel, mil Soome haridusministeerium saatis vastava küsitluse laiali 24 000 tudengile. Uuringus osales ligi 7000 vastajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles