Odebrechti skandaal jõudis Mehhikosse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko president Enrique Pena Nieto.
Mehhiko president Enrique Pena Nieto. Foto: AFP/SCANPIX

Brasiilia ehitusfirmaga Odebrecht seotud skandaalid on tabanud ka Mehhikot, kus pead analüütikute hinnangul küll veerema ei hakka, kuid mõju on nii poliitikale kui majandusele.

Mitmele Ladina-Ameerika tipp-poliitikule ja ettevõtjale saatuslikuks saanud skandaal jõudis Mehhiko presidendi Enrique Peña Nieto lävele sel nädalal.

Nimelt süüdistatakse riikliku naftafirma Pemex endist juhti Emilio Lozoyat, kes on presidendi lähedane liitlane, Odebrechtilt soodsate lepingute eest 10 miljoni dollari suuruse altkäemaksu saamises.

Pistist hakati Lozoyale maksma väidetavalt 2012. aasta märtsis, kui ta juhtis tollase presidendikandidaadi Peña Nieto kampaaniabüroo rahvusvahelisi suhteid.

Räpase raha liikumine presidendi vahetus läheduses äratab mehhiklastes kahtlust, sest president on siseringiskandaalide tõttu niigi ebapopulaarne.

Aastatel 2012-2016 Pemexi juhtinud Lozoya astub prokuröride ette neljapäeval, et süüdistusele vastata. Seni on ta süüd eitanud ja süüdistajatele pahatahtlikkust ette heitnud.

Ka Peña Nieto büroo kinnitab, et presidendi kampaaniameeskond ei võtnud Odebrechtilt altkäemaksu ning selles kahtlustamine on absurdne.

Napilt aasta enne presidendivalimisi ei ole skandaal aga Peña Nietole teretulnud, ütleb poliitikaanalüütik Carlos Petersen.

"Lozoyale esitatud süüdistused suurendavad niigi laialt levinud rahulolematust Peña Nieto valitsusega, mille põhjuseks on see, et valijad haistavad korruptsiooni."

Kõigest sellest võidab pealinna Mexico endine linnapea, vasakpopulist Andrés Manuel López Obrador, kes juhib arvamusküsitlustes juba praegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles