Maailmapanga juht: oleme kriisist vaid ühe šoki kaugusel

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmapanga president Robert Zoellick.
Maailmapanga president Robert Zoellick. Foto: SCANPIX

Maailmapanga president Robert Zoellick tõdes, et maailmamajandus on toiduainehindade tõusus ja kättesaadavuses kriisist vaid ühe šoki kaugusel.

Tema hinnangul on maailmas tõusvate toiduhindade tõttu viimase aasta jooksul vaesusesse langenud 44 miljonit inimest ning kui toiduhinnaindeks 10 protsenti tõuseb, lisandub neile veel 10 miljonit inimest, vahendab Bloomberg.

ÜRO FAO toiduainehindade indeks  kerkis eelmisel aastal 25 protsenti, mis on alates 1991.aastast teine suurem tõus.  «Toiduainehindade tõus on maailma suurim oht,» kinnitas Zoellick. «Me oleme ühe šoki kaugusel kriisist,» lisas ta.  

Zoellick märkis, et enamiku toorainete varud on väga madalad ning piisab väikesest ilmastiku vingerpussist, kui see inimestele suurt mõju avaldab.

Maailmapanga president märkis, et ei toeta ekspordipiiranguid, mida riigid kohalike toorainete hinna allpool hoidmiseks kasutavad, mis aga kergitavad hindasid teiste riikide tarbijate jaoks.

Bloombergi analüüsi kohaselt külvavad varasema maailma teise suurem nisueksportija Venemaa farmerid tänavu ekspordikeelu tõttu viimase nelja aasta kõige väiksemas mahus.

Zoellick märkis, et maailma majandus taastub kriisist, aga küsimus on, kas see taastumine on piisav tööpuuduse vähendamiseks eriti just arenenud riikides. Arenevate riikide inflatsioon kasvab ja see võib tema sõnutsi viia taas kord mullide tekkimiseni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles