Ühendkuningriiki jõudis kuni 700 000 Hollandi mürgimuna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munad.
Munad. Foto: /PA Wire/PA Images

hendkuningriiki jõudis kuni 700 000 Hollandi putukamürgiskandaaliga seotud muna, ütlesid Briti võimud neljapäeval. Hollandis ja Belgias korraldatakse juurdluse raames haaranguid.

«On tõenäoline, et Ühendkuningriiki jõudnud munade arv on lähemal 700 000 munale, mitte 21 000 munale, mis meie varasemal hinnangul imporditi,» teatas toiduamet.

Amet lisas, et 700 000 muna moodustab 0,007 protsenti Ühendkuningriigis aastas tarbitud munadest.

Kõnealuseid mürgimune ei müüdud ükshaaval tarbijale, vaid kasutati töödeldud toiduainetes nagu võileivamääretes ning salatites. Mitmed neist on juba söödud, ülejäänud eemaldatakse poodidest, ütles amet.

«Paljud kõnealustest munadest segati kokku teiste munadega, mis ei tulnud mürgistusega farmidest, nii et (putukamürgi) fiproniil jäägid on äärmiselt lahjendatud,» lisas amet, viidates putukamürgile, mida esimesena leiti Hollandi munadest.

«Otsus võtta need tooted lettidelt ei lähtu murest toiduohutuse pärast, vaid faktist, et fiproniili pole lubatud kasutada toitu tootvates loomades.»

«Asjassepuutuvad munad moodustavad väikese osa munadest, mida me sööme, mistõttu on väga ebatõenäoline, et avalikkuse tervis on ohus,» ütles ameti juht Heather Hancock.

Ühendkuningriigis toodetud munadest umbes 85 protsenti toodetakse siseriiklikult.

Belgia ja Hollandi politsei viivad putukamürki fiproniil sisaldavate munade juurdluse raames läbi mitut haarangut, teatasid võimud.

«Friponiilijuhtumi raames on käimas mitu haarangut,» ütles Belgias asuva Antwerpeni prokuratuuri pressiesindaja.

«Praegu käib Hollandis mitu haarangut, koostöös belglastega,» ütles Hollandi prokuratuuri pressiesindaja Merieke van der Molen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles