Mille poolest erinevad jäätis, gelato ja sorbett?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gelato Ladies jäätisekohvik Tallinnas.
Gelato Ladies jäätisekohvik Tallinnas. Foto: Liis Treimann / Postimees

Oma austajaskond on olemas nii tavalisel koorejäätisel, itaaliapärasel gelato’l kui ka puuviljasel sorbetil. Kas tead, mis neid jäätiseliike üksteisest eristavad?

Tavaline jäätis on Eestis ehk kõige levinum, kuigi oma kohta otsivad turul ka itaaliahõngulised gelato-kohvikud ning poest leiab ka sorbette. Jäätis ja gelato ongi suhteliselt sarnaste koostisosadega ehk koosnevad peamiselt piimast ja koorest, gelato on lihtsalt koorejäätisest vähem rammusam, vahendab Business Insider.

Jäätise peamisteks koostisosadeks on piim, koor, suhkur ja vahel ka munakollane. Koostisosad koos vajalike lisanditega segatakse kokku ühtlaseks kreemiks, jahutatakse seda ning põhimõtteliselt ongi valmis kreemjas ja rikkalik koorejäätis. Gelato on aga lihtsalt itaaliakeelne vaste jäätisele ning selle valmistamises kasutatakse rohkem piima, vähem koort ning suhkrut. Gelato segatakse valmis aeglasemalt ning see sisaldab vähem õhku, mille tõttu on gelato tihkema konsistentsiga kui jäätis, ent jääb samuti siidiseks ja maitsvaks.

Sorbett on aga jäätisest ja gelato’st märksa erinevam, sest see valmistatakse puuviljapüree baasil ning see ei sisalda piimatooteid. Sorbetti iseloomustab lähtuvalt puuviljadest teralisem konsistents ning vahel lisatakse sellesse ka alkoholi, mis vähendab maiustuse jäisust.

Sorbett on enamasti neist kolmest kõige kalorivaesem, järgnevad gelato ning lõpuks jäätis. Suhkru- ja rasvasisalduse osas on kõige rammusam koorejäätis, millele järgnevad gelato ja sorbett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles