Meil on neljapäevane töönädal ja see ei rõõmusta kedagi

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontoritöötajad on hädas istuva eluviisiga.
Kontoritöötajad on hädas istuva eluviisiga. Foto: Panther Media/Scanpix

Paljudel eestlastel juba on nende endi teadmata ihaldatud neljapäevane töönädal.

Selle on loonud moodne tööruumide planeerimine ehk avatud kontor. Seinteta büroos kulub maineka juhtimisajakirja Harvard Business Review andmeil töötajail ligi 1,5 tundi päevas ehk peaaegu terve tööpäev nädalas tühja. Ent kui neljapäevase töönädala all peetakse silmas nelja töö- ja kolme puhkepäeva, siis on selline sunnitud lahendus sellest kehvem. Tööajast võetud 1,5 tundi on perega ja hobide või puhkusega veedetud taastumisaja asemel sisustatud keskendumisraskustega, töö tegemise segamisega, kasvava ärrituse ja ärevuse ning töötahte hääbumisega, kirjutab Äripäev.

Näiteks töötajate emotsionaalset seotust töökohaga uuriva Gallupi andmete järgi on Eestis 84% inimestest mittepühendunud – nad on ükskõiksed, ei panusta ei klientide teenindamisse või ettevõtte arendamisse ning otsivad tõenäoliselt juba järgmist tööd, iga viies töötaja aga lausa tegutseb ettevõttele vastu. Töökeskkonna viimine vastavusse inimese vajadustega on võimalus neid näitajaid parandada. Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles