Ansip Ratasele: vend, mida sina oled senise taseme nimel teinud? (33)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas ja Euroopa Komisjoni digivolinik Andrus Ansip
Peaminister Jüri Ratas ja Euroopa Komisjoni digivolinik Andrus Ansip Foto: Kristjan Teedema

Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip ütles, et tal on kurb vaadata Eesti igapäevapoliitikat, kuna Jüri Ratase valitsus on lihtsa ja etteaimatava maksusüsteemi pea peale keeranud. 

«Olen kogu aeg rääkinud, kuidas Eesti kuvand on siin Brüsselis hea ja tugev, aga see kuvand kestab ainult veel mõnda aega. Seda, mis tegelikult Eestis toimub, ei ole mul hea vaadata,» rääkis Ansip intervjuus Kroonikale, lisades, et Eesti lihtne ja etteaimatav maksusüsteem on pea peale keeratud ja me oleme üleöö saanud astmelise tulumaksu. 

Ansip kritiseeris Jüri Ratase valitsuse otsust lasta Eesti riigieelarve järgnevatel aastatel defitsiiti. Ansip rääkis edasi, et kuigi peaminister kiitleb, et meie riigi reiting on endiselt kõrgel tasemel, tahaks ta küsida: mida, vend, sina selle senise kõrge taseme nimel oled teinud?

«Nüüd on hakatud siis võlgu võtma. Mis mulle hinge läheb – reserve kulutama. Me ei kulutanud neid reserve, mis me Aivar Sõerdiga kahekesi aastatel 2006–2007 kogusime (Ansip virutab rusikaga lauale – toim) isegi keset kõige sügavamat kriisi ära, sest see polnud mõistlik. Nüüd vaatad, kuidas need reservid sulavad,» ütles Ansip. 

Ansipi sõnul ei saada kõik need maksudega žongleerimised Eestist väljapoole investoritele head sõnumit.

Intervjuud Andrus Ansipiga loe pikemalt Kroonikast.

Enn Eesmaa: Euroopa Komisjoni asepresident ei suuda jätkuvalt poliitiliselt sõltumatu olla

Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip kritiseeris täna Kroonikale antud intervjuus Jüri Ratase juhitud valitsuse majanduspoliitikat kasutades seejuures väljendeid, mis ei tohiks Riigikogu asespiikri, erakonna juhatuse liikme Enn Eesmaa sõnul ühelegi juhtpoliitikule omane olla.

«Kindlasti ei ole Jüri Ratas Andrus Ansipi «vend» nagu mainis endine peaminister antud intervjuus. Selliste väljendite kasutamine peaministri kohta ei ole sobiv,» leidis Eesmaa, kelle sõnul on paraku varemgi kuuldud ja loetud Reformierakonna poliitikutelt üleolevaid sõnavõtte kirjeldamaks enda kolleege ja nende tegevusi, mis meie poliitilisse kultuuri ei sobi.

Intervjuus kritiseerib Ansip Jüri Ratase juhitud valitsuse maksu- ja majanduspoliitikat, leides, et see langetab riigi reitingut. Keskerakonna, Sotsiaaldemokraatide ning Isamaa ja Res Publica liidu juhitud valitsus on Eesmaa sõnul aga korduvalt oma sõnade ja tegudega tõestanud, et valitsuse maksu- ja majanduspoliitika on jätkusuutlik ning Eesti rahvale eduline.

«Euroopa juhtivate organisatsioonide nagu Standard & Poor’s kiitused on üldjuhul argumenteeritud. OECD hinnangul on õige ka riigieelarve paindlikumaks muutmine,» tõi Eesmaa näited.

Eesmaa lisas, et kui Ansip toob välja Eesti hea maine Brüsselis, siis sellises tonaalsuses intervjuu seda kindlasti ei tõsta. «Veelgi enam,  eurovoliniku seisukohad peaksid olema poliitiliselt sõltumatumad. Seda nõuab ja eeldab tema amet,» rõhutas Eesmaa.

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles