Kolmandik tolmuimeja keskkonnamõjust tuleneb tootmisprotsessist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Electroluxi käsitolmuimejad.
Electroluxi käsitolmuimejad. Foto: Sille Annuk

Koduelektroonikatootja Electroluxi tehtud uuringud osutavad, et suur osa – lausa kolmandik – ühe tolmuimeja keskkonnamõjust tuleneb selles sisalduvate materjalide käsitsemisest ja valmistamisprotsessist.

Oluliselt väiksem ehk vaid kolm protsenti keskkonnamõjust saab kirjutada transpordi arvele. Ülejäänu saastest on tingitud energiast, mida tolmuimeja tarvitab.

Nendele andmetele tuginedes on firma oma tootmises kasutama taaskasutatud plasti. Tõsi, masinad on küll vaid osaliselt taaskasutatud materjalidest. Electrolux Eesti juht Andres Kesker märkis siiski, et selline lähenemine säästab väärtuslikke ressursse ja annab hea võimaluse plastjäätmete kasutamiseks, selle asemel, et need prügimäele saata.

Taaskasutatud plastist tolmuimejad säästavad firma andmetel tootmisprotsessi käigus umbes kaks liitrit toornaftat ja 80 liitrit vett. Lisaks on osade tootmiseks on vaja oluliselt vähem energiat võrreldes nende valmistamisega uuesti plastist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles