Leedu eurovolinik: suhkrumaks kulub Baltimaadele marjaks ära

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkrumaks puudutab eelkõige magustatud jooke.
Suhkrumaks puudutab eelkõige magustatud jooke. Foto: Liis Treimann

Euroopa Liidu tervisevolinik Vytenis Andriukaitis avaldas toetust Leedu suhkrumaksu plaanidele ning kutsus üles Leedut tegema maksu osas koostööd Poola ja teiste Baltimaadega.

«On riigid, mis teevad koostööd ja viivad maksu efektiivselt sisse. On riigid, mis viivad maksu sisse ja hiljem tühistavad selle. On riigid, mis viivad selle sisse teatud toodetele. Kuid tendents on, et ülekaaluliste suure hulga, eriti laste seas, valguses kogub maksu sisseviimine aina enam toetust,» ütles Andriukaitis.

Leedu tervishoiuminister Aurelijus Veryga lisas, et suhkrumaks on endiselt vaid idee ilma kindlate lahenduseta. Tema sõnul analüüsivad eksperdid parajasti teiste riikide kogemust, arutavad asja ettevõtetega ning paluvad neil vabatahtlikult suhkru ja soola sisaldust teatud toodetes vähendada.

Andriukaitise sõnul oleks suhkrumaks aga tervitatav, kuigi see vajaks väga täpseid kalkulatsioone tagajärgede osas.

«Euroopa Komisjon on riskifaktorite, sealhulgas suhkru, maksudega reguleerimise osas positiivsel seisukohal. Siiski on tähtis näha, kas sellel on regionaalseid tagajärgi. Kuna tooteid ostetakse naaberriikidest, toetaksin ma Leedu, Läti, Eesti ja Poola koostööd suhkru maksustamise osas,» märkis Andriukaitis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles