Uus riigivaraseaduse kava hõlmab ka intellektuaalomandit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti firma sai maha miljoniarendusega.
Eesti firma sai maha miljoniarendusega. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT/Svenska Dagbladet

Rahandusministeeriumi riigivaraseaduse väljatöötamiskavatsus näeb ette ka riigile kuuluva intellektuaalomandi erakätesse andmise tingimusi, mis praeguses seaduses puudub.

Kehtiva seaduse järgi peab riigivara kasutusse andmisel silmas peamiselt vallas- ja kinnisasju ning seadus ei näe ette otsest võimalust riigile kuuluva intellektuaalomandi – eelkõige arvutitarkvara – litsentsi alusel eraõiguslikele isikutele kasutusse andmiseks.

Kuna seaduses intellektuaalomandi kasutusse andmise eriregulatsioon puudub, tuleb selle kasutusse andmiseks läbi viia enampakkumine. Selline menetlus pole aga intellektuaalomandi olemust ja selle arendamise spetsiifikat arvestades mõistlik ega otstarbekas. Kui füüsiliste esemete kasutusse andmisel saab kasutajaks olla vaid üks isik, siis näiteks tarkvara saab kasutusse anda piiramata arvule isikutele, seisab seaduse väljatöötamiskavatsuses.

Riigivara definitsiooni järgi loetakse riigivaraks ka riigile kuuluv intellektuaalomand, sealhulgas riigi tellimusel arendatud tarkvara, mistõttu langeb intellektuaalomandi kasutusse andmine samuti riigivaraseaduse kohaldamisalasse, selgub riigihalduse minister Jaak Aabi allkirjastatud seaduse väljatöötamiskavatsusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles