Head ajad on tagasi: Eesti Energia tegi üle 60 miljoni kasumit (4)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juht Hando Sutter.
Eesti Energia juht Hando Sutter. Foto: Tairo Lutter

Energiaettevõte Eesti Energia teenis tänavu teise kvartaliga 13 miljonit eurot ning esimese poole aastaga kokku 61 miljonit eurot puhaskasumit. Hea tulemuse taga oli eeskätt õli ja elektri tootmismahtude kasv. 

Kontserni teise kvartali müügitulud olid 177 miljonit eurot, kasvades aastaga 19 protsenti. Kuigi kvartali puhaskasum langes aastaga 13 protsenti, peab Eesti Energia finantsdirektor Andri Avila tulemust igati heaks. 

«Elektri keskmine turuhind eelmise aastaga võrreldes oluliselt ei muutunud, küll aga paranes märgatavalt põlevkiviõli turuhind. Ka süsihappegaasi kvoodi hind oli teises kvartalis energiatootja jaoks soodsam kui aasta varem. Nende tegurite koosmõjul kasvasid oluliselt nii elektri kui ka põlevkiviõli tootmine,» sõnas Avila.

Tema sõnul on põlevkivienergeetika konkurentsivõime kasvule positiivselt mõjunud ka ressursitasude sidumine õli maailmaturu hinnaga. «Paindlik maksusüsteem võimaldab tööstusel raskemad ajad üle elada ja töökohad säilitada ning kõrgemate turuhindade korral tagab riigile ka suurema maksutulu,» selgitas Avila.

Elektrit tootis Eesti Energia teise kvartaliga 2,4 teravatt-tundi ehk 43 protsenti rohkem kui 2016. aasta teises kvartalis. Põlevkiviõli tootis Eesti Energia kvartaliga 106 000 tonni ehk 87 protsenti rohkem kui aasta varem samal perioodil.

Eesti Energia investeeris kvartaliga 31 miljonit eurot, jäädes 2016. võrreldava perioodi investeeringutega samale tasemele. Suurim osa investeeringutest – 17 miljonit eurot – tehti elektrivõrku. Kontserni tütarettevõte Elektrilevi ehitas 48 uut alajaama ja 448 kilomeetrit ilmastikukindlat elektriliini, mis aitab parandada klientide varustuskindlust.

Avila tõi välja, et möödunud kvartalit ilmestas muuhulgas ka Eesti Energia tegevuse laienemine Lätis ja Poolas. «Lätis tõusime sealse gaasituru avanemise järel suuruselt teiseks gaasimüüjaks, Eesti Energia tütarettevõttelt Enefit ostab gaasi üle 200 ärikliendi. Ka Poolas on meil nüüd vajalikud litsentsid gaasi ja elektri müügiks olemas ning esimene leping sõlmitud - aktiivne müügitöö uute lepingute nimel on käimas,» kirjeldas Avila. Eesti Energia teeb ettevalmistusi gaasi müügi alustamiseks ka Leedus.

Eesti Energia maksab 2017. aastal riigile netodividendi 47 miljonit eurot, millele lisandub tulumaks summas 12 miljonit eurot. 2016. aastal Eesti Energia omanikule dividende ei maksnud. Dividendi tulumaks kajastus lõppenud kvartali aruandluses ning see oli ka puhaskasumi vähenemise põhjus. 

Kokkuvõtvalt ütles finantsdirektor Avila, et esimesel poolaastal olid elektrihinnad küll madalamad, kui prognoositi, kuid turul tekkinud võimalused suutis ettevõte maksimaalselt ära kasutada ja toodang oli väga korralik.

«Põlevkiviõli puhul olid hinnad oluliselt kõrgemad kui möödunud aastal ning tootsime kõikide õlitehastega. Teise poolaasta puhul lubab turuväljavaade meile sarnaseid energiahindu ning usume, et saavutame endale eesmärgiks seatud tulemuse,» lausus Avila.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles