Toyota ja teised sulgevad tehaseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toyota sulgeb Jaapani tehased.
Toyota sulgeb Jaapani tehased. Foto: Toru Hanai/REUTERS

Toyota, Ford ja teised autotootjad sulgevad Jaapani maavärina tagajärgede tõttu oma Aasia, Euroopa ja USA tehaseid nii aprillis kui mais.

Seisakud puudutavad tehaseid Türgist ja Poolast kuni Filipiinideni, rõhutades riske, mida globaalsete tarnijate tõrked autotootjatele kujutavad – ajal, mil maavärinast ja tsunamist on möödas rohkem kui kuu.

«Autotööstus maadleb ikka veel ulatusliku ja pikaleveninud kriisiga,» ütles konsultatsioonifirma JD Poweri juht Arthur Maher. «Möödunud nädalal tuli palju uusi teateid tööseisakutest ja ülestõusmispühade pikendustest. Nad üritavad tootmist pikema aja peale välja venitada, kuniks komponentide tarned normaliseeruvad.»

Toyota ütles, et seiskab aprilli lõpus ja mai alguses kaheksaks päevaks oma viis tehast Türgis, Prantsusmaal, Poolas ja Suurbritannias.

Euroopas on need Toyota jaoks esimesed tööseisakud. Vahetult pärast maavärinat aeglustas Toyota oma tehaste tööd Jaapanis ja kärpis Euroopas üleajatööd.

Aprilli teises pooles peatab Toyota viieks päevaks tootmise ka oma Põhja-Ameerika tehastes.

General Motors, Ford Motor ja Honda on sulgenud ajutiselt tehaseid USAs ja Kanadas, mõned neist on tänaseks taas käima pandud.

Subaru ütles eile, et peatab komponentide nappuse tõttu kuu lõpu poole kolmeks päevaks oma tehase Indianas.

Maheri sõnutsi saab tükk aega pärast maavärinat tekkinud tööseisakuid seletada sellega, et autoosade teekond Jaapanist Euroopasse võib võtta kuus nädalat. Mis tähendab, et komponentide põud hakkab endast tunda andma alles nüüd.

«Praegu muretsetakse selle pärast, kas autotööstus pole mitte liiga optimistlik, lootes olukorra normaliseerumisele alates juulikuust,» ütles ta.

Ford ütles, et peatas alates möödunud esmaspäevast 18 päevaks oma koostetööd Filipiinidel.

Honda tõmbab oma tootmise Filipiinidel poole väiksemaks.

Jaapani mõju tootmissektoris tervikuna rõhutab ka Hollandi kiibitootja ASML, mis teatas, et uute tellimuste arv on järsult langenud, kuna kliendid lükkavad tarneketi häireid kartes tellimusi edasi.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles