Riik paneb võõrtööjõu palkajatele lisakohustusi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Passikontrolli silt.
Passikontrolli silt. Foto: Peeter Langovits

Kooskõlastusele saadetud eelnõu paneb võõrtööjõudu kasutavatele ettevõtetele lisakohustusi ning tekitab võimaluse ebaseaduslikult ELis viibiva inimese palkajat kriminaalkorras karistada.


Siseministeeriumi koostatud eelnõu eesmärk on võtta Eesti õigusesse üle ELi direktiiv, mis sätestab ebaseaduslikult riigis viibivate kolmandate riikide kodanike tööandjatele kohaldatavate karistuste miinimumnõuded.

Kehtiva õiguskorra järgi ei ole võimalik tööandjat ebaseaduslikult riigis viibiva välismaalase tööle võtmise eest kriminaalkorras karistada. Eelnõu näeb vastava võimaluse ette.

Eelnõu paneb ka tööandjatele täiendavaid kohustusi, näiteks kohustuse teavitada politsei- ja piirivalveametit välismaalase töösuhtega seotud asjaoludest ja nende muutmisest. Samuti peavad tööandjad tuvastama, kas isik viibib ebaseaduslikult Eesti territooriumil, vastasel juhul nähakse neile ette kriminaalkaristuse kohaldamise võimalus. Tööandjatele tähendab see täiendavate ressursside kasutamise vajadust, sest see nõuab tööandja personalilt täiendavalt aega ning teadmisi, kuidas ebaseaduslikult riigis viibivaid välismaalasi tuvastada ning kuidas tuvastada tööandjale esitatud võltsitud dokumente, tõdevad eelnõu koostajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles