Maailma rikkaim mees või mitte? Putini varasid ümbritseb saladuste loor (10)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SPUTNIK/REUTERS/Scanpix

Putini vara kohta käivad hinnangud on vastuolulised. Teda on peetud maailma kõige rikkamaks meheks, kuid mees ise on väitanud, et elab suhteliselt tagasihoidliku elu. Kus on aga tõde? 

Kui rikas on täna Soomet külastav Venemaa president Vladimir Putin? Selle üle on arutletud juba aastaid, sest mees hoiab oma eraelu kiiva saladuskatte all, kirjutab Soome väljaanne Ilta-Sanomat.

«Usun, et tema varade väärtuseks on kusagil 200 miljardit dollarit,» ütles riskifondi ettevõtte Hermitage Capital Management tegevdirektor William Browder 2015. aasta veebruaris CNN-ile. 

«Arvesse tuleb võtta tõsiasja, et ta on juhtinud Venemaad 14 aastat, seega tuleb lihtsalt vaadata kui palju on kogu riik selle aja jooksul raha teeninud. Seejärel mõtle kui palju sellest rahast on läinud koolidesse, haiglatesse jms. kohtadesse?» küsis Browder.

«Kõik see raha on läinud tegelikult kinnisvarasse, Šveitsi pankadesse, aktsiatesse ja riskifondidesse, mis on mõeldud Putinile ja tema käsilastele kulutamiseks.»

Endine Kremli nõunik Sergei Pugatšov, kes oli varem tuntud «Putini pankurina» ja kes on praegu eksiilis, on öelnud väljaandele Guardian, et Putin omab kogu Venemaad ja kõike, mis seal on. «Putinile kuulub kõik: Gazprom, Rosneft ja ka erafirmad. Putin on maailma kõige rikkam mees nii kaua kuni ta on võimul,» ütles Pugatšov.

Taolised väited lähevad aga sügavalt vastuollu Putini enda sõnadega, kes on väitnud, et tal on vaid 17 ruutmeetrine korter, garaaž ja 1500 ruutmeetrine maalapp. President on oma autodena välja toonud GAZ-M-21, GAZ-M-21P ja Lada Niva. Putin teatas kaks aastat tagasi, et teenis aastaga 8,9 miljonit rubla, mis on kusagil 120 000 eurot. 

2012. aastal väljastatud raportis toodi aga välja, et Putinil on kümned salajased paleed, villad ja jahimajad. Valdai järve äärses villas on Putinil näiteks oma isiklik keeglisaal, kino ja isegi kirik. Raporti järgi on Putinil ka Ladoga järve ääres, mitte kuigi kaugel Soome piirist, kaks villat. Tõendeid, mis villasid Putiniga seoks pole aga leitud. 

Sama raporti järgi on Putinil 58 õhusõidukit (lennukid ja helikopterid) ja neli jahti. Ühes lennukis pidi asuma 75 000 dollarit maksev tualett. Samuti tuuakse välja 11 luksuskäekella. Presidenti on nähtud näiteks kandmas Patek Philippe Perpetual käekella, mille väärtuseks on kusagil 86 000 eurot. 

Raporti koostasid kaks meest, kellest üks oli endine opositsiooniliider Boriss Nemtsov, kes 2015. aastal salapärastel asjaoludel mõrvati. 

Kevadel aset leidnud Panama leke paljastas, et Putini lähedastel sõpradel on maksuparadiisidesse peidetud üle miljardi euro. Räpastes dokumentides Putini enda nime polnud, kuid mitmel pool kerkis esile tema hea sõbra Sergei Roldugini nimi. 

Putin ise on nimetanud Panama leket USA korraldatud provokatsiooniks ja mustamiskampaaniaks. 

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles