Põllumajandus pole Vene ekspordikeelust toibunud (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene embargo andis Eesti põllumajandusele korraliku löögi.
Vene embargo andis Eesti põllumajandusele korraliku löögi. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Veidi enam kui kaks aastat tagasi, 2015. aasta aprillis teatas Tere piimatööstuse toonane juht Oliver Kruuda suure meediakära saatel, et eksportis Jaapanisse sada tonni piimapulbrit. Pool aastat varem oli Venemaa vastukaaluks Euroopa Liidu sanktsioonidele kehtestanud omapoolsed sanktsioonid, peamiselt põllumajandussaadustele, mistõttu olid Euroopa riigid, teiste hulgas ka Eesti, hakanud Venemaa turule alternatiive otsima.

Paraku pole uute turgude leidmine meie põllumeestel eriti õnnestunud. Ka Kruuda müüdud sada tonni piimapulbrit polnud valmistatud mitte kodumaisest piimast, vaid tooraine toodi Saksamaalt.

«Aasia turud on suure ja kasvava nõudluse tõttu atraktiivsed, kuid paljud toidusektoris tegutsevad ettevõtted on tõdenud, et ka keerulised siseneda,» selgitas maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna peaspetsialist Marie Allikmaa. «Müügini jõudmine nõuab pühendumust ja enamasti aastates mõõdetavat eeltööd.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles