Valitsusjuhi meelest survestab Kiviõli keemiatööstus kohut

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli keemiatööstus.
Kiviõli keemiatööstus. Foto: Mihkel Maripuu

Peaminister Andrus Ansip märkis kolmapäeval riigikogu infotunnis, et ei mõista Kiviõli keemiatööstuse soovi sulgeda tehas 1. mail, sest põlevkivitarned on tehasele tagatud vähemalt maikuu lõpuni.

«Mille pagana pärast peaks siis juba 1. maist tehase kinni panema, kui ressurssi on piisavalt selleks, et töötada veel kuu aega?» ütles Ansip. «Kui spekuleerida, siis tundub, et tegemist on kohtule kohatu surve avaldusega või siis avaliku arvamuse kujundamisega.»

Ansip märkis, et Kiviõli keemiatööstuse juhtkond võiks Eesti Energiaga alustada läbirääkimisi, et kindlustada tehasele vajalik tooraine ka pärast praeguse lepingu lõppu.

«Ma ei usu, et Eesti Energial ei ole võimalik kaevandada rohkem põlevkivi. Nagu me ajaloost teame, on kunagi mingitel aastatel Eestis kaevandatud 30 miljonit tonni põlevkivi. Praegu me oleme poole selle koguse juures,» jätkas valitsusjuht.

«Ilmselt on küsimus detailides ja sealhulgas ka olulises detailis – hinnas,» ütles Ansip.

Tallinna halduskohus keelas Kiviõli keemiatööstusel oma karjääri laiendamise kuni lõpliku kohtuotsuseni. Kuigi keskkonnaministeerium vastava loa tööstusele andis, siis ettevõte seda praegu kasutada ei saa. Kiviõli keemiatööstus on omakorda halduskohtu otsuse vaidlustanud ringkonnakohtus.

Kiviõli keemiatööstuse juhtkond on teatanud, et kui nad põlevkivikarjääri laiendada ei saa, sulgevad nad maikuus uksed ja koondavad üle 600 töötaja.

Keemiatööstuse juhtkond eitab kohtu mõjutamist, aga samaaegselt ettevõtte kaebuse esitamise ringkonnakohtule, saatsid kohtutele pöördumised ka ettevõtte ametiühing ja sealsed omavalitsused.

Kiviõli keemiatööstuse ümber toimuva põhjuseks on ettevõtte omanike Toomas ja Raivo Tamme ning ettevõtte toodangu vahendaja Nikolai Reismani konflikt. Viimane soovis tehast osta, kuid pooled ei saanud tingimustes kokkuleppele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles