Naftatootjad arutavad Peterburis tootmise kärpimist

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuveidi naftaminsiter Ali Al-Omair.
Kuveidi naftaminsiter Ali Al-Omair. Foto: STEPHANIE MCGEHEE/REUTERS/Scanpix

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) ja terve rea kartelli mittekuuluvate riikide naftaministrid arutavad täna Venemaal Peterburis olukorda naftaturul ning võimalusi toodangu vähendamiseks.

Läbirääkimistega kursis olev allikas ütles Reutersile, et kohtumisel võidakse teha ettepanek Nigeeriale ja Liibüale – kahele OPECi liikmesriigile, keda varasemad toodangukvootide vähendamised ei puuduta – seada sisse tootmise ülempiir. Analüütikud on taolise otsuse suhtes siiski skeptilised.

«Liibüa ja Nigeeria toodangu vähendamine on peaaegu võimatu, arvestades näiteks, et Liibüa on just väljumas kodusõjast,» ütles uudisteagentuurile Tokyos asuva maaklerfirma Okato Shoji tooraineturgude strateeg Kaname Gokon.

Eelmisel aastal leppisid OPEC ja naftakartelli mittekuuluvad riigid eesotsas Venemaaga vähendada tootmist 1,8 miljoni barreli võrra ööpäevas. Piirang kestab järgmise aasta märtsini.

Venemaa naftaminister ütles Financial Timesile, et Liibüa ja Nigeeria võikski pärast seda, kui nende naftatoodang stabiliseerub, kehtestada neile ülempiiri.

OPECi peasekretär Mohammad Barkindo ütles eile, et naftaturu rebalansseerimine toimub aeglasemalt kui oodati, kuid see peaks selle aasta teisel poolel kiirenema.

«Paistab, et nafta hind jääb liikuma kitsastes piirides, sest investorid ootavad signaale, et OPEC intensiivistab katseid turu rebalansseerimist,» kirjutas investeerimispanga ANZ pank klientidele.

Brenti nafta hind kerkis täna hommikul 0,35 protsenti 48,23 dollarini barrel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles