Tallink otsib uut suuromanikku

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallink Superstar.
Tallink Superstar. Foto: Laura Oks

Börsifirma Tallink Grupp AS teatas börsile, et nad on algatunud «protsessi strateegiliste võimaluste leidmiseks», mis võib tähendada, et ettevõtte suurosalus on müügis. 

Investeerimispankur Henrik Igasta selgitas, et kui ettevõte saadab sellise teate, siis üldjuhul tähendab see ettevõtte müüki. «Ehk siis otsitakse uut suuromanikku,» lisas ta.

Igastale ei oleks suurtehing teab mis üllatus. «Võib eeldada, et tänased suuromanikud on saanud mingeid indikatsioone ja juhul kui tehing toimub, siis vaevalt nende jaoks kehva hinnaga,» selgitas finantsekspert. Samas on praegu ebaselge, kes Tallinki omanikest oma aktsiad ära müüb. 

Juhul kui uus tuumikinvestori omandab suurosaluse ehk üle 50 protsendi ettevõtte aktsiatest, tuleb teha väikeinvestoritele ülevõtupakkumine. See võib tähendada, et Tallink lahkub sootuks Tallinna börsifirmade nimekirjast, samas ei pruugi.

«Praegu on palju spekulatsioone ja eks järgmised kuud annavad tõenäoliselt arutust, mis edasi saab,» rääkis Igasta. 

Tallink Grupp andis kolmapäeva õhtul teada, et grupi nõukogu otsustas alustada protsessi Tallinkile võimalike strateegiliste valikute leidmiseks. Selle protsessi finantsnõustajaks on nimetatud Citigroup Global Markets Limited, teatas börsifirma.

Kaalutavad strateegilised valikud peavad toetama Tallinki pikaajalist strateegiat ja võivad olla seotud Tallinkile uute tuumikinvestorite kaasamisega, mis võib kaasa tuua mõnedele olemasolevatele aktsionäridele kuuluvate aktsiate võõrandamise, kirjutas juhatus. 

Lisaks märkis Tallinki juhatus, et nimetatud protsessiga seoses täiendavaid teateid ei esitata, välja arvatud siis, kui see on nõutav või asjakohane. «Käesoleval ajal ei ole võimalik kinnitada, et nimetatud protsess toob kaasa mõne tehingu tegemise.»

Praegu kuulub Tallink Grupist 38 protsenti ASile Infortar, mis kuulub Ain Hanschmidtile, Enn Pandile ja Kalev Järvelillele. 

Lisaks on kontserni omanik Baltic Cruises Holding, L.P., millele kuulub Tallinkist 16,1 protsenti ja Baltic Cruises Investment L.P., millele kuulub laevafirmast 5,51 protsenti, 6. juulil oma aktsiate eelisostuõiguse Citigroup Venture Capital International Growth Partnership (Employee) II L.P.-le.

Lisaks nõustusid kolm ettevõtet neile kuuluvaid aktsiaid võõrandama vaid ühiselt, samas proportsioonis ja samadel tingimustel. Lepe lõppeb siis, kui ühelgi ettevõttel ei ole enam Tallinki aktsiaid.

Kokku kuulub kolmele ettevõttele Tallinkist 23,68 protsenti ehk 158,6 miljonit aktsiat. Kolmapäeval sulgus Tallinki aktsia 0,946 euro tasemel, mis võiks aktsiapaki hinnaks teha 150 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles