Riik kaasajastab ühistupankade seadust

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoiu-laenuühistute regulatsioon tahab kaasajastamist.
Hoiu-laenuühistute regulatsioon tahab kaasajastamist. Foto: Panther Media/Scanpix

Rahandusministeerium soovib kaasajastada hoiu-laenuühistute ja ühistupankade regulatsiooni, kuna praegune seadus on ajale jalgu jäänud.

Praegune hoiu-laenuühistute regulatsioon kehtib aastast 1999 ja seaduse algse mõtte kohaselt peaksid ühistu moodustama üksteist tundvad sama piirkonna elanikud. Täna tegutseb aga väga suuri ühistuid, kus on üle 1000 liikme – sellisel juhul ei toimi enam hästi kehtivas seaduses toodud liikmetevahelise kontrolli põhimõte. Seadusega on sisuliselt ainukese kontrollimeetmena ette nähtud audit ja revisjon, teatas ministeerium.

Hoiu-laenuühistud on ühtlasi üks väheseid finantseerimisasutuse vorme, mis ei kuulu finantsinspektsiooni järelevalve alla, kuigi neil on õigus kaasata hoiuseid oma liikmetelt, kelleks Eestis võivad olla nii füüsilised kui juriidilised isikuted. Seega koheldakse finantsturu osalisi ebavõrdselt ja moonutatakse konkurentsitingimusi.

Samuti pole seadusega reguleeritud hoiuste tagamine hoiu-laenuühistute pankroti puhul. Tagatisfond, mis hüvitab panga pankroti korral hoiustajatele hoiused kuni 100 000 euro ulatuses, ei garanteeri hoiu-laenuühistute hoiuseid. Mitmed ühistud reklaamivad end täna väga jõuliselt ja tarbijad ei pruugigi aru saada, et sinna paigutatud hoiused pole kaitstud.

Lähtuvalt eeltoodust on vajalik kehtiva regulatsiooni kaasajastamine ja kooskõlla viimine teistes õigusaktides toimunud arengutega, muuhulgas tuleb vaadata üle nõuded auditile ja revisjonile ning kaaluda järelevalve tõhustamist, mis tagaks parema kaitse tarbijate hoiustele ning ühtlustaks konkurentsiolukorda hoiuse- ja laenuturul.

Ühtlasi tuleb plaanitava regulatsiooniga leida mõistlik tasakaal, et tagada hoiu-laenuühistute ja ühistupankade usaldusväärsus ja läbipaistvus.

Ministeerium saatis sel nädalal eelnõu väljatöötamiskavatsuse kõikidele hoiu-laenuühistutele, asjasse puutuvatele ministeeriumitele, Eesti Pangale, Finantsinspektsioonile ja teistele huvigruppidele. Osapoolte tagasisidet, et kas ja kuidas võiks kehtivat regulatsiooni muuta, ootab ministeerium 31. oktoobriks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles