Holland välistas Islandi ühinemise Euroopa Liiduga

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp Brüsseli eurokvartalis.
Euroopa Liidu lipp Brüsseli eurokvartalis. Foto: Reuters / Scanpix

Pärast seda, kui Islandi kodanikud lükkasid rahvahääletusel teistkordselt tagasi Icesave'i hüvituskava, ei ole mingit võimalust riigi ühinemiseks ELiga, ütles Hollandi peaministri nõustaja Sylvester Eijffinger Islandi päevalehele Morgunbladid.


Islandlased lükkasid laupäevasel referendumil tagasi plaani hüvitada Hollandile ja Suurbritanniale saareriigi pangakrahhi tagajärjel tekkinud kahju. Eijffinger nimetas rahvahääletusel tagasi lükatud Briti ja Hollandi võimude pakkumist väga heldeks. Ta avaldas ka arvamust, et Island peaks oma presidendi asendama, vahendab EUobserver.

ELi laienemise volinik Stefan Fule ütles aga eile, et rahvahääletus ei mõjuta Islandi ühinemisläbirääkimisi. «See on teatud mõttes kahepoolne küsimus, mis Islandil tuleb lahendada kahe teise seotud liikmesriigiga,» märkis ELi laienemise pressiesindaja Natasha Butler.

Samas ei kinnitanud ta, et Island saab ühineda ELiga, kui läbirääkimised edukalt on lõpetatud, kuid Icesave’i tüli lahendamata.

Riigi ELiga ühinemiseks peavad sellele heakskiidu andma kõik liikmesriigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles