Isegi Draghi ei suuda peatada Ida-Euroopa võlakirjarallit (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola zlotid
Poola zlotid Foto: PETER ANDREWS/REUTERS

Hoolimata Euroopa Keskpanga murest selliste kohalikul valuutal põhinevate võlakirjade nagu Poola ja Ungari kõrge tootluse pärast, ei suuda keskpanga juhi Mario Draghi hiljutised tähelepanekud Ida-Euroopa võlakirjarallile piiri panna.

Ida-Euroopa võlakirjade tootlus jõudis teises kvartalis 6,7 protsendini, olles sellega neli korda suurem kui näiteks Saksa võlakirjad, vahendab Bloomberg. 

Sellega meelitavad Ida-Euroopa võlakirjad investeeringuid aasta pärast seda, kui suuremad võlakirjade investorid lahkusid piirkonnast, et mujalt kõrgemat tootlikkust otsida, tagasi piirkonda.  

Nii investeerimisfirmad BlackRock kui ka Allianz Global Investors on öelnud, et nad näevad Ida-Euroopa võlakirju väärtuslikuna. Ka Morgan Stanley ja Credit Agricole'i analüütikud reastasid Ida-Euroopa valuutad möödunud nädalal oma tippvalikute hulka.

«Ida-Euroopa meeldib meile seetõttu, et nende põhilised majandusnäitajad paranevad,» rääkis BlackRocki arenevate turgude osakonnajuht Sergio Trigo Paz.

Ida-Euroopa majandused kasvasid selle aasta esimeses kvartalis 2,85 protsenti, mis on viimase kolme aasta kiireim kasv. Selle kõrval langesid ka tööpuuduse näitajaid, mis on nüüd madalaimal tasemel pärast 1999. aastat.

Oma valuutat omavatele Ida-Euroopa riikidele on hea uudis ka euro tugevnemine dollari suhtes, mis suure tõenäosusega jätkub, nagu ennustab Londonis tegutseva investeerimisfondi Allianz Global Investors analüütik Naveen Kunam.

Poola zloti, Tšehhi krooni ja Ungari forindi kurss dollari suhtes on sel aastal kasvanud kümme protsenti. Sellega jäävad nad arenevatest turgudest veel alla Mehhiko peesole.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles