Keskpangad teavad väga hästi, et tegelevad suure eksperimendiga

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB Grupi ökonomist Daniel Bergvall.
SEB Grupi ökonomist Daniel Bergvall. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

SEB Grupi ökonomist Daniel Bergvall räägib usutluses, et keskpankade ekspansiivne rahapoliitika oli arusaadav finantskriisi ajal 2008. ja 2009. aastal, aga selle jätkamine – Euroopa Keskpanga, aga eriti Rootsi Riksbanki poolt – on raskesti mõistetav. Postimees rääkis analüütikuga pärast tema ettekannet SEB panga äriklientidele.

-Näib, ja teie ettekanne kinnitas seda, et kaheksa aastat pärast finantskriisi puhkemist on kõik jälle korras. Aktsiaturud kasvavad igal pool, majandus kasvab kogu maailmas. Kuid mis saab edasi?

Kui vaadata paari järgmist aastat, siis väljavaade on roosiline ning näib hea. Kuid samal ajal on palju ebakindlust. Meil on näitajaid, mis osutavad positiivsele suunale – indikaatorid on ilusal tasemel, näeme positiivseid arenguid väga paljudes maailma osades. See on sünkroonis. Keskpangad toetavad majandusprotsesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles