Hambakivi paneb kassi ja koera suu haisema

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koera suus enne hambakivi eemaldust.
Koera suus enne hambakivi eemaldust. Foto: loomaarst.com

Hambakivi on kassidel ja koertel suuõõnehaiguste osas üks enim levinud probleeme, tavaliselt saab kivi teke alguse esmalt kollaka kihi ladestumisega hamba pealispinnale.


Kui omanik ei pööra sellele tähelepanu, siis soolade ladestumine jätkub, kuni hammas hakkab aeglaselt, kuid järjekindlalt kattuma paksema kollakas-pruuni kivikihiga. Samas kaasneb sellega suuõõne paha hais, valulikkus söömisel, eriti kontide närimisel, mõnikord ka igeme veritsus, turse ja kuni hamba liikumahakkamiseni hambasombus, selgitasid loomaarstid Kask&Michelson.

Kogu protsess lõppeb enamasti hamba väljakukkumisega hambasombust. Tavaliselt kestab see aastaid, kuid võib ka kiiremini kulgeda.

Raviks tuleb loom narkoosi panna ja eemaldada hambakivi ultraheliga. Tavaliselt tuleb raviks lisada ka antibiootikume igemepõletiku vastu. Soovitav on hakata hambaid harjama selleks ettenähtud hambapastadega (mitte inimeste omaga). Ideaalsel juhul vahetatakse looma toit ümber spetsiaalse ravitoiduga, mis aitab tulevikus kivi taasteket ära hoida.

Osadel koeratõugudel (näiteks puudlitel) esineb antud probleemi sagedamini kui teistel. Põhjuseks võib siin olla ka sülje pH eripära.

Allikas: loomaarst.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles