Kurioosum: Austraalias hakatakse agaavist rohelist energiat tootma (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agaav
Agaav Foto: Urmas Luik

Austraaliasse Queenslandi plaanitakse rajada maailma suurim agaavi põld, kuid tekiila asemel hakatakse sellest tegema hoopis rohelist energiat.

Agaavi kasvatatakse hetkel kaubanduslikult Mehhikos, kuid Queenslandi MSF Sugar tahab saada maailma tööstuslikuks liidriks ning külvata 4000 hektarit agaavi taime Athertoni Tablelandsi, kirjutab Austraalia rahvusringhääling ABC.

« Agaav toodab tohutus koguses biomassi vähese veesisaldusega ning siinne kliima on väga sarnane Tequila, Mehhikoga. Seega leidsime, et ehk saame seda kasutada,» ütles MSF Sugari äriarendus juht Hywel Cook.

Agaaviistandus moodustab osa ettevõtte 40 miljoni eurosest biomassi rafineerimisprojektist, mis töötab koos rohelise elektrijaama ja piiritusetehasega.

Planeeritav elektrijaam peaks aastas tootma 200 000 megavatt-tundi elektrit ning see toodaks elektrit agaavi ja suhkruroo kiust.

«Me purustame agaavi ja eraldame kiu mahlast. Mahlast tehakse etanooli ja kiud põletatakse elektrijaamas rohelise elektri tootmiseks,» ütles Cook.

«Algselt kasutame etanooli Queenslandis kütusena, kuid näen seda pigem toorainena. Saame etanoolist teha plastikut ja muid tooteid.»

Queenslandi valitsus andis 167 200 eurot teostatuvuuringu teostamiseks ning esimene kaubanduslik külv on planeeritud 2020. aastaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles