Korterihinnad järjest kasvavad, aga majahinnad tegid väikese languse (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi pikemat trendi arvestades tõusevad nii korterite kui majade hinnad, tabas majade hindasid aasta alguses väike langus.
Kuigi pikemat trendi arvestades tõusevad nii korterite kui majade hinnad, tabas majade hindasid aasta alguses väike langus. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Eluaseme hinnaindeksi muutus oli 2017. aasta esimeses kvartalis võrreldes 2016. aasta neljanda kvartaliga -0,1 protsenti ja võrreldes esimese kvartaliga 7,7 protsenti, teatab statistikaamet.

Eelmise kvartaliga võrreldes tõusid korterite hinnad 0,7 protsenti ning majade hinnad langesid 2,1 protsenti. Võrreldes 2016. aasta neljanda kvartaliga tõusid korterite hinnad Tallinnas 1,1 protsenti ning Tallinnaga külgnevates piirkondades koos Tartu ja Pärnuga 3,2 protsenti, ent langesid ülejäänud Eestis 5,8 protsenti.

2016. aasta esimese kvartaliga võrreldes on korterite hinnad tõusnud 6,9 protsenti ja majade hinnad 9,9 protsenti. Eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes tõusid Tallinna korterite hinnad 7,9 protsenti, Tallinnaga külgnevates piirkondades koos Tartu ja Pärnuga 4,9 protsenti ning ülejäänud Eestis 5,6 protsenti.

Eluaseme hinnaindeks näitab kodumajapidamiste poolt eluaseme soetamiseks tehtud tehingute ruutmeetrihindade muutust. Eluaseme hinnaindeks arvutatakse korterite ja majade (ühepereelamud, paarismajad ja ridaelamud) kohta.

Omaniku kasutuses oleva eluaseme hinnaindeksi muutus oli 2017. aasta esimeses kvartalis võrreldes 2016. aasta neljanda kvartaliga -2,2 protsenti ja võrreldes esimese kvartaliga 7,4 protsenti.

Omaniku kasutuses oleva eluaseme hinnaindeks iseloomustab kodumajapidamiste seisukohast uute eluasemete soetamise ning eluaseme soetaja ja kasutajana tehtavate muude kulutuste hindade muutust. Indeks koosneb neljast osast: eluaseme soetus, muud eluaseme soetusega seotud teenused, eluaseme kapitaalremont ja eluaseme kindlustus.

Omaniku kasutuses oleva eluaseme hinnaindeksit avaldatakse baasil 2010 = 100. Aegrida algab 2005. aasta esimesest kvartalist, eluaseme kapitaalremont on indeksisse lisatud alates 2007. aasta esimesest kvartalist ja eluaseme kindlustus alates 2012. aasta esimesest kvartalist. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles