Vaid telefonikõne peale lemmikule jooksuaja tablette ei saa

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui küsimused looma jooksuaja tungi pidurdamisest jäävad õigel ajal läbi arutamata, võivad tulemuseks olla soovimatud järglased, kelle jaoks pole varjupaikades kohta.
Kui küsimused looma jooksuaja tungi pidurdamisest jäävad õigel ajal läbi arutamata, võivad tulemuseks olla soovimatud järglased, kelle jaoks pole varjupaikades kohta. Foto: SCANPIX

Veterinaarile helistanud ja oma kassile jooksuaja tungi mahasurumiseks tablette küsinud prouat pahandas arsti nõudmine, et enne tablettide kirjutamist tuleb viia loom läbivaatusele ja saada retsept.

Proua Piret on pensionär, liikumine pole tema jaoks lihtne ja hakkama tuleb saada üsna tagasihoidlike rahasummadega. Nendest oludest oli tingitud ka tema pahameel – püüdis ta ju veterinaarile helistades teha õiget asja, kuid arst nõudis, et ta tuleks loomaga tasulisele visiidile.

Kõrvalseisva loomaarsti Andzela Lehtla selgituse järgi ei ajendanud prouaga suhelnud arsti kindlasti mitte rahaahnus ega kiuslikkus.

«See on retseptiravim ning ravimiseaduse järgi võib loomaarst väljastada seda ainult peale looma ülevaatust ning omaniku instrueerimist retsepti alusel,» ütles Lehtla proua nõutud tablettide kohta.

Palju kõrvaltoimeid

Sellisteks nõueteks on loomaarsti sõnul ka põhjust – tablettidel on palju kõrvaltoimeid ja nende andmisel loomale tuleb olla väga täpne. Ravim võib soodustada piimanäärme kasvajate, emaka põletiku ja suhkruhaiguse teket. Kui eksida doosi või siis ravimi andmise ajaga, suureneb nende ohtude tõenäosus.

«Just hulgaliselt esinevate kõrvalmõjude tõttu on ka paljud lääne kolleegid loobunud selle ravimi kasutamisest ning pooldavad kasside ja koerte opereerimist,» tunnistas Lehtla. Ka tema soovitus oli kasse-koeri pigem opereerida, välja arvatud juhul, kui loom ei talu näiteks südamehaiguse tõttu narkoosi.

«Kui siiski otsustatakse mitte operatsiooni vaid tablettide kasuks, peavad nii loomaarst kui omanik olema kindlad, et loom ei ole tiine ning et loomal  ei esine eelpool nimetatud haigusi. Tablette saav loom peaks vähemalt kord aastas läbima kontrolli loomaarsti juures.

Kui kontroll ja instrueerimine on läbitud, saab loomaomanik retsepti samalt loomaarstilt või kliinikust haigusloo alusel,» kirjeldas arst korrektset protseduuri.

Erinevad hinnad

Keerulise nimega toimeainet medroksüprogesteroonatsetaat sisaldavad jooksuaja tabletid kassile maksavad kuus-seitse eurot pakk ja sellest piisab arsti kinnitusel viieks kuuks. Samuti tuleb tablettide kasuks otsustajal arvestada loomakliinikus käimisega ning see summa võib olla ligikaudu 16 eurot. Kassi steriliseerimise hind võib olla veidi üle 60 euro.

«Kokkuvõttes on nii tablettide andmisel kui ka operatsioonil omad plussid ja miinused. Kui tegemist on elusolendiga peame alati kaaluma niinimetatud kahju-kasu tegurit ja valima koos omanikuga just sellele loomale sobiva variandi,» tõdes Lehtla.

Kui omanikul on raske otsust teha, siis soovitas ta võtta kontakti loomaarstiga. Samuti soovitas ta nende küsimuste peale hakata mõtlema juba varakult ja ehk isegi enne kassi või koera soetamist.

Kui need küsimused jäävad vastuseta, võivad tulemuseks olla soovimatud kassipojad või kutsikad. «… ja Eesti varjupaikades ei ole enam ruumi,» sõnas loomaarst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles