Eesti hinnatase jääb Euroopa keskmisele veel kõvasti alla (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti hinnatase jääb Euroopa keskmisele kõvasti alla.
Eesti hinnatase jääb Euroopa keskmisele kõvasti alla. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti tarbijakaupade ja teenuste hinnatase oli 2016. aastal Euroopa keskmisest 24 protsenti madalam. Kalliduselt olime me liikmesriikidest 18. kohal ehk siis Eestist odavama hinnatasemega olid 10 liikmesriiki.

Eurostati andmetest selgub, et kõige kõrgemad olid hinnad Taanis, kus need ületasid Euroopa keskmist 39 protsendiga. Taanile järgnesid ligikaudu 25 protsendiga Iirimaa, Luksemburg ja Rootsi.

Madalaimad hinnad olid aga Bulgaarias, Poolas ja Rumeenias, kus need olid Euroopa keskmisest poole võrra madalamad.

Kõige suuremad olid erinevused alkoholi- ja tubakatoodete hindades. Kui Iirimaal ületasid need Euroopa keskmist 75 protsendiga ja Inglismaal 62 protsendiga, siis Bulgaarias ja Ungaris olid need keskmisest vastavalt 46 ja 33 protsenti madalamad.

Eestis olid alkoholi- ja tubakatooted Euroopa keskmisest 14 protsenti madalamad.

Eesti rõivaste hinnad olid Euroopa keskmisest 13 protsenti kõrgemad ja riiete hindade poolest olid Eestist kallimad ainult Põhjamaad, ehk Rootsi, Soome ja Taani.

Odavaimad hotellid ja restoranid olid Bulgaarias, Rumeenias ja Tšehhis, kus nende hinnad olid keskmisest ligi poole võrra odavamad. Kõige kallimad olid need aga Taanis, Rootsis ja Soomes, kus need ületasid keskmist vastavalt 50, 44 ja 27 protsendi võrra.

Eestis jäid hotellide ja restoranide hinnad keskmisele 20 protsenti alla.

Toidukaubad olid kallimad Taanis, ületades Euroopa keskmist 48 protsendiga. Taanile järgnesid ligi 20 protsendiga Rootsi, Soome, Austria,Luksemburg ja Iirimaa.

Odavaimad toidukaubad olid aga Poolas ja Rumeenias, kus need olid keskmisest 38 protsenti odavamad ja Bulgaarias, kus need olid 29 protsenti keskmisest odavamad.

Eesti toidukaubad olid keskmisest 10 protsendi odavamad.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles