RKAS Pindi eksimusest: raske on leida sellele mõistlikku selgitust (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi Kinnisvara AS
Riigi Kinnisvara AS Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Riigi Kinnisvara AS ei saa aru, kuidas sai Pindi Kinnisvara minna mööda riigivara müümise nõuetest, pakkudes nende Tartus Kooli 13 asuvat objekti eelisolukorras EASi nõukogu juhile Erki Mölderile. Küll aga loodab ettevõte, et Pindi sisejuurdlus annab sellele vastused.

«Meil on väga raske leida mõistliku selgitust lepingupartneri eksimusele ja loodame selles osas saada neilt konkreetse vastuse peale algatatud sisejuurdluse läbiviimist,» ütles Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) avalike suhete juht Madis Idnurm, kommenteerides Pindi Kinnisvara eksimust Tartus Kooli 13 asuva objekti müügi korraldamisel. 

Pindi Kinnisvara juht Elari Udami ütles täna hommikul pressiteate vahendusel, et kinnisvarafirma eksis RKASile kuulunud endiste põllumajandusameti Tartu osakonna ruumide müügi korraldamisel ning asjaolude välja selgitamiseks on algatatud sisejuurdlus.

Pindi Kinnisvara müüs RKASile kuulunud Kooli tn 13 mitteeluruumid otsepakkumise kaudu, mitte avalikke kanaleid pidi. Maakleril oli kohustus müüdavat kinnisvara reklaamida vähemalt kolmes avalikus veebikeskkonnas, kuid piirdus selle maja puhul üksnes kinnisvarabüroo kliendibaasi kasutamisega.

«Investeeringuks sobilike objektide puhul pole sellises müügiprotsessis mitte midagi tavapäratut, kuid riigivarade müügi puhul on läbipaistvus äärmiselt oluline ning ka vastavalt koostöölepingule RKASiga oli meil kohustus objekti avalikult reklaamida, selle tegemata jätmine ja kiirkorras investoritele pakkuma hakkamine oli viga,» möönis Udam.

Eile teatas RKAS pressiteate vahendusel, et Tartu linnas asuva Kooli tn 13 maja müügi puhul jättis maakler oma töö osaliselt tegemata. Nimelt müüdi endised põllumajandusameti Tartu osakonna ruumid maha nii, et ostuvõimalusest sai teada ainult maja ostnud EASi nõukogu juht Erki Mölder. Ülejäänud ostuhuvilised kuulsid tehingust alles tagantjärele. Mölder on nüüd nõus tehingu tagasi pöörama. 

«Meie poolne soovitus nii RKASile kui investorist vara ostjale oli tehingu tagasi pööramine ja uue avaliku müügi alustamine, loodetavasti on osapooled sellega nõus. Ekspertiis küll näitas, et vara müügihind oli õiglane, kuid on lubamatu, et avalikule sektorile kuuluvale objektile ei saanud teised huvilised isegi pakkumist teha,» märkis Udam.

«Riigi Kinnisvara AS on Pindi Kinnisvara üks suuremaid koostööpartnereid ja iga selline juhtum läheb põhjaliku uurimise alla. Miks jäeti objekt avalikult kuulutamata ja tehti otsepakkumisi vaid investoritele, peab välja selgitama juurdlus ja kui selgub, et tegemist oli mingilgi moel kellegi huvide kahjustamisega, siis süüdlased saavad karmilt karistada,» lisas Pindi Kinnisvara juht.

Riigile mittevajaliku vara võõrandamisel on RKASil võimalik kasutada maaklerteenust, mida ostetakse sisse riigihanke korras. «Maaklerteenuse mahu otsustab ettevõte vastavalt vajadusele,» kirjeldas RKASi avalike suhete juht Madis Idnurm. 

2017. aasta müügiplaani objektide loetelu ja müügikanaleid kinnitades otsustas RKAS 278 müügiobjektist 144 objekti võõrandada maaklerhanke võitnud kinnisvarabüroo AS Pindi Kinnisvara vahendusel. Selle raames on Pindi Kinnisvara vahendusel tänavu müüdud alla poolesaja objekti.

«Loomulikult peale sellise kahetsusväärse juhtumi ilmsiks tulemist rakendab ka RKAS täiendavaid kontrollmehhanisme ja tegevusi, et selliseid asju tulevikus ei korduks,» kinnitas RKASi avalike suhete juht Postimehele.

Ka ütles Idnurm, et nende sündmuste valguses tuleb RKASil hinnata ka lepingu jätkamise küsimust Pindi Kinnisvaraga.

INFOKAST: Mismoodi toimub RKASi kaudu riigivara võõrandamine?

RKAS omandab vara riigiasutustelt mitterahalise sissemaksena, selliselt omandatud kinnisvara väärtust hinnatakse vastavalt äriseadustikule eksperdi poolt ning eksperdi hinnangu õigsust kinnitab omakorda audiitor. 

Tööprotsessina korraldab mitterahaliste sissemaksete hindamist ettevõtte juhatuse volitusel ülevõetavate varade projektijuht, kaasates selleks otstarbekuse korral eksperte. Sissemaksete väärtuse hindamist kontrollib audiitor. Konkreetsed hindajad muutuvad ajas vastavalt hanketulemusena sõlmitud lepingutele.

Kontrollikeskkonna tagamise eesmärgil on müüki mineva kinnisvara käsitlemine lahus ülevõetavast kinnisvarast. Müüki suunatava kinnisvara alghinna kehtestamiseks teevad koostööd mitmed inimesed, alates müügijuhist, portfellianalüütikust, kuni müüdava vara halduriteni. 

Kui müügi ettevalmistuse protsessis ei teki osalejatel kahtlust hinna turutingimustele vastavuse osas, siis uut hindamisakti ei tellita. Müügihindade ja müügiks kasutatavate kanalite otsuse teeb ettevõtte juhtkond, lähtudes koormusest, varade eripärast ja vajadusest vabaneda üürnikuta vara ülalpidamiskulust.

Allikas: Riigi Kinnisvara AS

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles