Vaid murdosa Eesti idufirmadest on jõudnud unistatud sihini

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investeeringud eesti idufirmadesse
Investeeringud eesti idufirmadesse Foto: blog.funderbeam.com

Eesti startup-ettevõtete keskkond on üks Euroopa aktiivsemaid, kuid siinsetest idufirmadest on vaid kaks protsenti jõudnud iga startup-ettevõtja unistuseni – saada mõne suurettevõtte poolt äraostetuks.

Eestis tegutseb praegu 413 startup-ettevõtet, mis teeb 31 idufirmat 100 000 elaniku kohta. Kui seni on armastatud kõrgeimail võimalikul tasemel öelda, et oleme selle näitaja poolest maailmas lausa esikohal, siis analüüsiettevõtte Funderbeam analüüs näitab, et reaalsuses oleme ka Euroopas kolmandal kohal.

Meid edestavad nimelt Iirimaa (34) ja Island (38). Kuid igal juhul on ka meie alustavate ettevõtjate aktiivsus väga suur, kuna on kuus korda kõrgem Euroopa keskmisest (5).

Funderbeami analüüs näitab ka, et nn exit'ini on jõudnud vaid 10 Eesti iduettevõtet ning kõik need on toimunud kellegi poolt omandamise teel. Börsil noteerimiseni pole jõudnud ükski Eesti iduettevõte.

Kõige edukamaks Eesti iduettevõtteks on Funderbeami hinnangul olnud GrabCAD, mis kasvatas enne omandamist Stratasysi poolt 13 miljonit eurot rahastust. Uue omaniku on aastast 2012 leidnud veel Fusionone (Synchronoss Technologies), DeskRock (Inbank), Smart Ad (TV3), Vitalfields (The Climat Corporation), Nutiteq (Carto), FitsMe (Rakuten), MoneyTap (Glispa Global Group), Friday Flats (Forenom) ja Telepor t(Move Guides).

Investeeringuid tabas tohutu langus

Funderbeam analüüsis ka Eesti iduettevõtetesse tehtud investeeringuid ja võttis seejuures vaid aluseks need ettevõtted, mille peakontor on Eestis.

Selgus karm tõsiasi, et vaatamata varasemate aastate kasvule tabas siinseid startup'e möödunud aastal tohutu investeeringute algus. Samas kui Euroopas ja Aasias samad näitajalt suure hooga kasvasid.

Kui 2015. aasta oli põhjust tähistada investeerimisrekordit 160 miljoni euroga, siis 2016. aastal oli selle mahuks vaid veidi üle 60 miljoni euro. Väikeses langustrendis oli mullu ka maailm tervikuna.

Kõige aktiivsemad Eesti idufirmadesse investeerijad on olnud SmartCap (19 investeeringut), Startup Wise Guys (19) ja Jaan Tallinn (10).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles