Kiviõli tehase töötajad: koondamisel oleks meie peredele katastroofilised tagajärjed

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli südames tossavast robustsest keemiatehasest sõltub mitmete sadade kiviõlilaste käekäik.
Kiviõli südames tossavast robustsest keemiatehasest sõltub mitmete sadade kiviõlilaste käekäik. Foto: Mihkel Maripuu

Kiviõli Keemiatööstuse töötajad ning piirkonna elanikud saatsid täna valitsusele ja kohtule pöördumise, milles märkisid, et põlevkivitehase sulgemine tooks kaasa väga rasked tagajärjed.

«Kiviõlis, Kohtla-Järvel, nende piirkondade lähiümbruses on uue töökoha leidmine praktiliselt võimatu. Samuti ei ole meie väljaõpet, töökogemust, vanust arvestavaid töökohti,» seisis pöördumises, millele on alla kirjutanud 1500 tehasetöötajat ja piirkonna elanikku.

«Meil on perekonnad, lapsed, kodud Kiviõlis, selle lähiümbruses. Töökoha kaotus seab väga raskesse olukorda lisaks meile, ka meie lähedased, arvestades, et paljudes meie peredes on juba käesoleval ajal töötu perekonnaliige või liikmed. Sissetuleku kaotamisel ei ole meil võimalik tasuda võetud laenukohustusi, kommunaalmakseid, mistõttu satub ohtu meie elukohtade säilitamine. Seega on koondamisel meile töötajatele ja meie perekondadele katastroofilised tagajärjed,» kirjutasid inimesed.

Kiviõli Keemikute Ametiühingu peausaldusisiku Viive Kravinski sõnul kaalub ühing seoses tekkinud olukorraga praegu tõsiselt meeleavalduse korraldamist. Keemiatööstuse töötajate selja taha on koondunud ning lubanud neid toetada ka Ametiühingute Keskliit ning Eesti Tööstustöötajate Ametiühingu Föderatsioon.

Kiviõli Keemiatööstuse juhatus teatas täna, et kui ettevõte ei saa asuda põlevkivi kaevandama Põhja-Kiviõli teisel mäeeraldisel, lõppeb neil tooraine ligikaudu kuu aja pärast ja nad on sunnitud põlevkiviõli tootmise lõpetama ja töötajad koondama. Koondatavaid oleks kokku 656 inimest.

Ettevõtte probleemid on tekkinud seoses põlevkivi lõppemisega Põhja-Kiviõli esimeses karjääris. Kaevandamise alustamist Põhja-Kiviõli teises karjääris aga takistab maaomanike vastuseis kaevandamisele riigile kuuluvatel maadel. Kohus on hetkel kaevandamise Põhja-Kiviõli teises karjääris kohtuotsusega peatanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles