Tehingute arv hoonestamata äri- ja tootmismaaga kasvas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne sauna krunt Tartus on silma jäänud Lidli kaubanduskeskustele kohta otsivale kinnisvaraettevõttele, linn sauna maha müüa siiski ei kavatse.
Anne sauna krunt Tartus on silma jäänud Lidli kaubanduskeskustele kohta otsivale kinnisvaraettevõttele, linn sauna maha müüa siiski ei kavatse. Foto: Sille Annuk / Montaaž

Maa-ameti 2016. aasta turuülevaade kohaselt hoonestamata äri- ja tootmismaaga tehtud tehingute arv 2016. aastal kasvas, kuid mediaanhinnad olid madalamad kui eelmisel aastal, vahendas BNS.

Ostu-müügituru kapitali maht kõigis kolmes alamsektoris oli 2016. aastal kõrgem kui aasta varem. Kapitali mahu kasv oli tingitud nii tehingute arvu kasvust kui ka üksikutest suuremahulistest tehingutest, teatas amet.

Hoonestamata tootmismaa tehingute arv 2016. aastal kasvas 38 protsenti ja segasihtotstarbelise ehk äri- ja tootmismaa maa tehingute arv kasvas 55 protsenti. Hoonestamata ärimaa tehingute osas toimus kolmeprotsendiline langus. Tootmismaaga tehti 2016. aastal 224 tehingut, segasihtotstarbelise maaga 115 ning ärimaaga 113 tehingut. Kõige rohkem oli tehinguid Harju maakonnas.

Ärimaa sektoris liikus 2016. aastal raha 20 protsenti rohkem kui 2015. aastal. Ostu-müügituru tehingute kogumaht oli veidi üle 21 miljoni euro. Harju maakonnas 2016. aastal ärimaaga tehtud tehingute koguväärtus oli ligi 18 miljonit eurot, mis on 34 protsenti kõrgem kui aasta varem.

Tehingute koguväärtuse kasv Harju maakonnas põhjustas ka antud sektoris koguväärtuse kasvu, mis tulenes üksikutest suuremahulistest tehingutest, mitte tehingute arvust ega mediaanhinnast. Ärimaa ruutmeetri mediaanhind 2016. aastal oli Eestis 20 eurot ruutmeetri kohta, mis langes aasta varasemaga võrreldes viis protsenti. Harju maakonnas oli ärimaa hind 36 eurot ruutmeetri kohta ja Tartu maakonnas 28 eurot ruutmeetri kohta.

Tootmismaa sektori ostu-müügituru kapitali maht oli 2016. aastal 29 miljonit eurot, mis on 146 protsenti kõrgem kui 2015. aastal – kasv oli tingitud suuremahulisest tehingust. Kuigi tehingute arv kasvas nii Harju kui ka Tartu maakonnas, tehti tehinguid madalama mediaanhinnaga kui 2015. aastal. Tootmismaa ruutmeetri mediaanhind oli 2016. aastal Eestis 2,8 eurot ruutmeetri kohta, mis on 22 protsenti madalam aasta varasemaga võrreldes. Harju maakonnas oli tootmismaa hind 10 eurot ruutmeetri kohta ja Tartu maakonnas 6,7 eurot ruutmeetri kohta.

Segasihtotstarbelise maaga toimus 20 protsenti rohkem tehinguid kui 2015. aastal. Tehingute koguväärtus kasvas 22 miljoni euroni, kuid tehingud tehti madalama mediaanhinnaga kui aasta varem. Äri- ja tootmismaa ruutmeetri mediaanhind langes Eestis keskmiselt ligi 17 protsenti, olles 2016. aastal 21,6 eurot ruutmeetri kohta, Harju maakonnas 33,4 eurot ruutmeeri kohta, Tartu maakonnas aga 19,2 eurot ruutmeetri kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles