Austraalia tõstis üleujutuste kahju 9 miljardini

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutused Austraalia Queenslandi osariigis.
Üleujutused Austraalia Queenslandi osariigis. Foto: SCANPIX

Austraalia arvutas kokku selle aasta alguse üleujutuste kahju: riigi majandusele läksid need maksma  9 miljardit Austraalia dollarit. Seda on oluliselt rohkem kui algselt prognoositud 5,6 miljardit, vahendab BBC.

Austraalia rahandusministeerium ei välista, et edaspidi kahjusumma veelgi suureneb.

Kõige enam kannatasid tulvavetes riigi põllumajandus ning tööstus. Suurimat kahju kannatas söetööstus, mille toodang vähenes viiendiku võrra. Söetööstuse kogukahju hindab rahandusministeerium 6 miljardile dollarile ehk esialgsest prognoosist miljardi võrra suuremaks.

Rahandusministeeriumi hinnangul ulatub põllumajandusele tekitatud kahju 2 miljardi dollarini ning turismisektorile tekitatud kahju 400 miljoni dollarini.

Austraalia majanduse varasem edu on suures osas tuginenud toorainesektorile, mida on turgutanud arenevate majanduste kasvav nõudlus. Kuna looduskatastroof puudutas just riigi rikkamaid piirkondi, võib majandusele tekitatud kogukahju olla märkimisväärne. Rahandusminister Wayne Swan tõdes, et juuniga lõppeva majandusaasta  sisemajanduse kogutoodangust lõikab looduskatastroof tõenäoliselt umbes pool protsendipunkti.

Aga kodused sündmused ei ole Austraalia majanduse ainus mure. Tõenäoliselt võtab oma osa ka Jaapani maavärin ja tsunami, sest Japan on Austraalia suurim kaubanduspartner ning viimasel aastal moodustas kaupade vedu sinna 15 protsenti ekspordist. Suurima osa andis Jaapan Austraalia raua- ja söeekspordist, kus saareriigi osakaal ulatus 27 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles