Maailmapank prognoosib särtsakat kasvu

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasvugraafik
Kasvugraafik Foto: SCANPIX

Maailmapank jäi pühapäeval avaldatud prognoosis optimistlikuks ning prognoosib maailma majanduse kasvuks sellel aastal 2,7 protsenti. 

Tegemist on esimese korraga mitme aasta jooksul, kui juunikuine prognoos on jaanuarist tehtust optimistlikum, vahendab Reuters. Siis prognoositi selleks aastaks 1,9-protsendilist kasvu.

Kasvu varjutavad Maailmapanga andmetel uued kaubanduspiirangud. Ebakindlus poliitiliste muudatuste suhtes võib pärssida investeeringuid ning väga madal volatiilsus turgudel võib pöörata suureks languseks, kui turud halbu uudiseid uskuma jäävad.

Arenenud majandused, eriti Euroopa ja Jaapan, kasvavad üllatavalt kiiresti. Kasvu veavad aga Hiina, Brasiilia, Mehhiko, India, Indoneesia, Türgi ja Venemaa.

«Kuna habras kasv on nüüd kohal,  peaksid riigid ette võtma reforme, mis toetavad pikaajalist kasvu,» rääkis panga president Jim Yong Kim.

Jaapani kasvunumbri kergitas pank 0,6 protsendipunkti võrra 1,5 protsendile, Euroala prognoosi tõsteti 0,2 protsendipunkti võrra 1,7 protsendile. Mõlemal puhul peaks kasvule kaasa aitama eksport ja leebe rahapoliitika.

Hiina majanduskasv peaks prognoosi kohaselt aeglustuma 6,5 protsendile, mulluse 6,7 asemel. Argentiina, Brasiilia, Nigeeria ja Venemaa puhul lubab pank languse peatumist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles