Ettevõtja: see jutt, et panditulumaks ära jääb, on vale (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna kaubamaja kontserni juhatuse esimees Raul Puusepp.
Tallinna kaubamaja kontserni juhatuse esimees Raul Puusepp. Foto: Jaanus Lensment

Tallinna Kaubamaja Grupi juht Raul Puusepp ütles, et valitsuse retoorika selle kohta nagu ettevõtete panditulumaks ära jääb on ekslik, kuna kontsernisisesed laenud maksustatakse endiselt. 

Nimelt teatas valitsuskoalitsioon eile, et nad viskavad paljukirutud panditulumaksu kehtestamise oma programmist välja. Samal ajal lubasid nad tulumaksuga maksustad kontsernisisesed laenud, mida pole tagasi makstud viie aasta jooksul.

«Minu hinnangul ei ole see mingi lahendus, see on väike modifikatsioon, aga see pole panditulumaksust loobumine,» ütles Puusepp. 

Ta möönis, et tulumaksu panti andmine jääb küll ära, kuid ettevõtete halduskoormus ja arvepidamine jääb endiselt alles. «Kui kontserni sees on laen antud, tuleb seda teatud aja möödudes hakata riigile põhjendama ja vajadusel tõestama,» sõnas ta. 

Tema sõnul oleks tunduvalt mõistlikum jätta tulumaksu seadus muutmata ning hakata selle asemel iga juhtumiga eraldi tegelema. «Ma mõistan, et see kasumi maksuvabalt väljaviimise probleem on olemas, aga seda probleemi saab lahendada teiste meetoditega.»

«Näiteks on juba praegu maksuametil võimalus maksustada tehinguid nende tegeliku sisu järgi. Ettevõtete pingerida, kes emafirmadele laenavad, on ilusti olemas. Ma usun, et paljudel juhtudel see lihtsalt vestlusega piirdukski ja probleem saab lahendatud,» selgitas Puusepp. 

Puusepp avaldas samuti heameelt, et valitsus otsustas loobuda täiendavast pakendiaktsiisist. Kokkuvõttes peab ta maksupaketis tehtud muudatusi aga kosmeetiliseks, mis ettevõtluskeskkonda tervikuna kuidagi ei paranda. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles