Euroopa suurim massiränne toimub Poolas

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola ja Ukraina lipp.
Poola ja Ukraina lipp. Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski/TT/Scanpix

Ainuüksi eelmise aastal läks Poola tööle enam kui miljon ukrainlast ning seni on tööjõu sissevool nii poliitiliselt kui majanduslikult marjaks ära kulunud. 

«Poolas töötamise suurim võlu on raha,» rääkis Oleksy Talalai. «Palk on oluliselt kõrgem. Ukrainas on kriis, hinnad tõusevad. Igaüks vaatab, kuidas oleks võimalik rohkem teenida,» lisas Talalai, kes iga paari kuu tagant kodus Lääne-Ukrainas käib, vahendab The Financial Times.

Pea 1,3 miljonit ukrainlast sai eelmisel aastal Poolas ajutise tööloa, 116 000 sait pikaajalise tööviisa. Tegemist on ühe suurima massirändega Euroopas.

Poola valitsusele on ukrainlaste sissevool meeltmööda nii majanduslikel kui ka poliitilistel põhjustel. See aitab tõrjuda Euroopa Liidu poolt kõlavaid süüdistusi ebasõbraliku rändepoliitika osas- Varssavi on täna  kiire tõmbama paralleele tööle tulnud ukrainlaste ja Saksamaale kutsutud süülaste vahele. «Ma ei saa olla nõus väitega, nagu Poola ei võtaks sisserändajaid vastu,» märkis välisminister Witold Waszczykowski Müncheni julgeolekukonverentsil. «Meil on lihtsalt teistsugune geograafiline asukoht ja teistsugune rändemuster,» lisas ta.

Samas on nii võimalik leida inimesi töökohtadele, mis on jäänud tühjaks kuna miljonid poolakad on läinud tööle Suurbritanniasse ja Saksamaale.

Kui ukrainlased saavad Euroopas aga järgmisest kuust viisavabalt reisida, võib see tähendada suuremat ukrainlaste voolu ka mujale Euroopasse.

Enamik ukrainlasi ei ole aga  mitte sõjapõgenikud, varjupaika on Poolas palunud ainult 6000 ukrainlast.  Lõviosa on tööealised majandusmigrandid, keda meelitab viiekordne palgavahe, mille puhul mängib olulist rolli ka Ukraina grivna odavnemine.

Poola päritolu ökonomist Londonis Tomasz Wieladek, kes on ukrainlaste rännet uurinud, kinnitas, et ukrainlased täidavad Poolas sarnaseid ameteid, nagu poolakad Saksamaal. Ennekõike töötavad võõrtöölised teeninduses, põllumajanduses ja ehituses.

Ühest küljest aitab ukrainlaste sissevool hoida Poola konkurentsivõimelisemana, kuna palgad ei tõuse nii kiiresti. Samas tähendab see, et poolakad lähevad ise paremat elu ja suuremat palka otsides ka edaspidi Poolast ära. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles