Osta.ee: riik loobib vara müües raha tuulde

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osta.ee
Osta.ee Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Riigivara müümisel kaotab Eesti riik ainuüksi ebatõhusa enampakkumisviisi tõttu ligi poole vara müügihinnast, kinnitab Osta.ee portaalijuht Gunnar Valge.

Enamik riigiasutusi realiseerib riigivara kirjaliku enampakkumise teel, kus pakkumised esitatakse «pimesi». Eesti maavalitsuste 12 kuu enampakkumiste analüüs näitas, et realiseeritav väikevara (mis enamasti koosneb olmetehnikast ja elektroonikast) läheb müügiks keskmiselt 80 protsenti madalama hinnaga, kui elektroonilises oksjonikeskkonnas Osta.ee.

«Kirjaliku enampakkumise üks peamisi puudusi on väike pakkumiste arv, sest pakkumised esitatakse pimesi, konkureerivaid pakkumisi nägemata ja ülepakkumiseks samuti võimalust pole,» rõhutas Valge. «Seetõttu ei jõua üldjuhul lõpphind turuhinnani.»

Kui Valge sõnul moodustavad suure osa riigiasutuste realiseeritavast varast väga erinevas seisukorras kasutatud sõidukid mille turuhind kõigub seisukorrast sõltuvalt väga palju, siis näiteks olmeelektroonikaseadmete turuhind avatud oksjonil on üsna täpselt prognoositav.

«Kui üks mündikogu läks kaubaks praktiliselt turuhinnaga, siis näiteks foto-videotehnikast pidi riik loobuma mõnikord vähem kui poolega turuhinnast,» märkis Valge.

Kasutatud sõidukite puhul on võrdlemiseks nö õiglast turuhinda raske määrata, kuna see sõltub lisaks sõiduki margile ja vanusele väga palju tema reaalsest seisukorrast.

«Samas laekus maavalitsuste kirjalikele enampakkumistele viimase 12 kuu jooksul keskmiselt 1-3 pakkumist auto kohta, oksjonid automüügiportaalides toovad sageli üle 30 pakkumise,» rõhutas Valge.

«Seegi lubab arvata, et lihtsalt arhailise enampakkumisviisi tõttu loobub riik varast märgatavalt alla turuhinna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles