Viljandi seadmetootja Kolmeks käivitab uue tehase Indias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leho Haldna
Leho Haldna Foto: Elmo Riig

Viljandis elektrimasinaid tootev AS Kolmeks on Indias käivitamas uut tehast, kui esialgu on plaanis alustada renditud hoones, siis kahe aasta pärast peaks seal valmima ettevõtte oma tehas; kokku investeerib ettevõtte Indiasse laienemisse 3-4 miljonit eurot.

«Tehas on plaanis käivitada augustis-septembris», ütles Kolmeksi juhataja Leho Haldna BNSile. «Hoone on olemas, seadmed on nii-öelda valmis. Praegu pannakse neid üles, meie alal võtab see aega, see ülespanek ja hääletus,» lisas ta. Kolmeks soovib Indias alustada 15 töötajaga.

Indias tegevust alustab Kolmeks renditud hoones. «Me rentisime olemasoleva väga korraliku tootmishoone,» sõnas Haldna. Algul ettevõttel India tehasega Haldna sõnul väga suuri kasvuplaane pole, tehase käive peaks algusaastail jääma suurusjärgus 3-4 miljoni juurde.

Samas on ettevõttel Indias plaanis ka laienemine, mis hõlmab uue hoone ehitamist, mille ehitusega on plaanis alustada tuleval aastal. «Meil maa on ostetud ja projekteerimine käib, aga see võtab aega lihtsalt. Arhitektid praegu töötavad selle tehnilise lahenduse kallal,» märkis ta.

Peale laienduse valmimist plaanib ettevõte Indias võtta järk-järgult tööle 80-100 inimest. «See nõuab uue hoone ehitamist, rääkis ta. Uus hoone peaks valmima kahe aasta pärast,» sõnas ta.

«Meil on vaja koolitusse investeerida. Me lihtsalt ei ole võimelised koolitama välja inimesi nii kiiresti. Indias on tööjõudu hästi palju, aga nad on koolitamata. Baaskoolitus on juba neli kuud, aga tegelik koolitus on kuskil aasta,» rääkis Haldna.

«Meie eesmärk on jõuda 10 miljonise käibeni 3-4 aasta pärast,» sõnas ta.

Halda rääkis ajalehele Sakala, et ettevõttel on plaanis teha Indias valmis osa tööst, siis tuua see Viljandisse ja siin lõpetada. «Kopeerime Eesti tootmise lihtsama osa sinna,» sõnas ta. «Tegelikult ostame Indiast praegu materjali, aga meie idee on seda materjali enne seal töödelda ja siis siia tuua,» märkis ta.

«Ala, kus Kolmeks tegutseb, on rahvusvaheliselt väga tugeva konkurentsiga ja meie käive ei ole viimaste aastate jooksul eriti kasvanud. See püsib 21-22 miljoni euro juures ning kasum on kuskil 1,5 miljonit eurot,» rääkis Haldna lehele.

«Kui võrrelda praegust aega viie aasta tagusega, siis nüüd teeme palju rohkem niisuguseid tooteid, mida klient meilt spetsiaalselt tellib, ja masstoodangu hulk on vähenenud. Seepärast lähemegi Indiasse,» sõnas ta. Indias ettevõte kliendipõhist tootmist juurutama ei hakka. Sealt hakatase sisse tooma masstoodangut.

Kuigi ka ruumid Viljandis on ettevõttele mõnevõrra kitsaks jäänud, tuleb uus tehas Haldna sõnul ehitada siis, kui aastakäive kerkiks 30 miljoni euroni.

Kolmeksi Viljandi tehas toodab eelkõige elektrimootorite ja tööstusrobotite komponente. Ettevõttes töötab 160 inimest.

Kolmeksi omanik on Soome ettevõte Brandt Group OY, millel on tehased Eestis, Soomes ja Hiinas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles