Vitsur palgatõusust: Eesti ettevõtjad on jõudmas viimse piirini (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur
Heido Vitsur Foto: Joanna Jõhvikas

Presidendi majandusnõuniku Heido Vitsuri hinnangul palgatõusu aeglustumine jätkub ning Eesti ettevõtjad on jõudmas piirini, kus varsti ei ole võimalik enam palgasurvele vastata.

«Palgad ei saa produktiivsuse kasvust lõpmatuseni kiiremini kasvada, samuti ei ole tõenäoline, sisuliselt üldse võimalik, et meie majanduses saaks ka produktiivsus kasvada kestvalt tunduvalt kiiremini, kui seda on olnud meile seni tavaline 5-6 protsendi suurune palgakasv. Seega saab vastus küsimusele, kas palgatõusu aeglustumine jätkub ainult jaatav. Kuid samas peame arvestama, et meie ettevõtted on siin üsnagi erinevas olukorras,» ütles Vitsur BNS-ile.

Inflatsiooni kiirenemine tekitab Vitsuri sõnul loomulikult töövõtjate poolt täiendava surve palgakasvu säilimiseks. «Kuid mulle tundub, et mingi osa Eesti ettevõtetest on jõudnud siin sellise piirini, kus neil sellisele survele pole varsti enam millegagi vastata,» ütles ta.

«See aga tähendab struktuursete muutuste kiirenemist Eesti majanduses ja kui seejuures tööpuudus jääb talutavale tasemele, on see lõppkokkuvõttes meile kasuks. Meie ettevõtetel ongi vaja muutuda innovaatilisemateks ja tugevdada konkurentsivõimet oskustööjõu pärast meie regiooni tööturul,» märkis Vitsur.

Statistikaameti andmetel kasvas keskmine brutokuupalk käesoleva aasta esimeses kvartalis aastaga 5,7 protsenti 1153 euroni ja brutotunnipalk 3,9 protsenti 7,13 euroni. Keskmise brutokuupalga aastakasv oli 1,2 protsendipunkti aeglasem kui eelmises kvartalis ning aastakasv aeglustus neljandat kvartalit järjest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles