Mark Zuckerberg: kodanikupalk annab turvatunde (5)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Zuckerberg.
Mark Zuckerberg. Foto: Noah Berger/AP/Scanpix

Facebooki juht Mark Zuckerberg avaldas toetust kodanikupalga ideele. 

«Peaksime katsetame ideedega nagu kodanikupalk, et igaühel oleks olemas turvavõrk, enda uudsete ideede teostamiseks,» rääkis Zuckerberg Harvardis kõnet pidades, vahendab CNN Money.

USAs Räniorus kogub mõte üha enam populaarsust, kuna tehnoloogiaettevõtete juhid usuvad, et nii on inimestel võimalik muretumalt innovaatiliste ideede kallal nokitseda. Seda meel on näiteks Tesla juht Elon Musk, Microsofti rajaja Bill Gates ning e-Bay loojoa Pierre Omidyar, vahendab futurism.com

Ideaalis tähendab kodanikupalk seda, et riik maksab igale kodanikule, sõltumata sissetulekust, vanusest ja jõukusest, kindla summa raha.

Kanadas ja Soomes, kus ideed katsetatakse, on siht aga pigem töötutel ja väiksema sissetulekutega inimestel. Idee pooldajate sõnul pakub see turvalisust olukorras, kus üha enam töökohti automatiseeritakse.

Kriitikute hinnangul ei lahenda see aga viimaste aastate painavalt väikese palgakasu küsimust ning lisaks kaob nii sootuks motiiv enese üleval pidamiseks tööd teha.

«See mõte viib eksiteele,» arvas USA Majanduspoliitika instituudi juht Lawrence Mishel. «Tehnoloogiaettevõtte juhi maailmapilt on paigast ära,» lisas ta.

Soome pakub sellest aastast 2000 vähekindlustatud kodanikule kodanikupalka. Tegemist on 2 aasta pikkuse eksperimendiga ning sõltuvalt tulemustest võidakse seda ka tulevikus laiemalt rakendada. Ontario provints Kanadas pakub kodanikupalka umbes 4000 inimesele. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles