Allikad: Gaddafi pakub reforme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libüa valitseja Muammar Gaddafi.
Libüa valitseja Muammar Gaddafi. Foto: str/REUTERS

Diplomaatide ja valitsusametnike sõnutsi on Muammar Gaddafi käinud välja võimaluse reformida Liibüa poliitilist süsteemi ning anda võim üle ühele oma poegadest.

Samal ajal, kui Tripolisse saabus ÜRO saadik, kes üritab leida poliitilist lahendust – mis Lääne nõudmiste kohaselt peab sisaldama endas kolonel Gaddafi tagandamise klauslit – otsivad mõned liidri lastest väidetavalt väljapääsuvõimalusi.

Diplomaatide sõnutsi nõuab aga kolonel Gaddafi, et temal endal lastaks üleminekuperioodi korraldada. Ühtlasi olevat Gaddafi andnud signaale, et on valmis viima ellu drastilisi poliitilisi muutusi.

Mõnede ülejooksikute sõnul pakub kolonel aga üleminekuaja juhi kohta oma pojale Mutassimile, kes praegu täidab riikliku julgeolekunõuniku kohuseid.

Türgi on teinud ettepaneku, et Gaddafi võiks ise üleminekujuhi paika panna, Lääne ametnikud püsivad aga kindlalt nõudmise juures, et seda rolli ei tohi mingil juhul ühelegi pereliikmele usaldada.

Diplomaadid ütlesid, et ÜRO saadik, endine Jordaania välisminister Abdelilah Khatib üritab välja selgitada, kui tõsine on koloneli soov võim üle anda.

«Igasuguseid ideid on õhus, kui meil tuleb kõik kavatsused läbi katsuda ja jõuda selgusele, millist üleminekut režiim tegelikult silmas peab,» ütles üks diplomaat.

Katari peaminister Hamad bin Jassim ütles, et Gaddafi ei ole näidanud üles mingeid võimust loobumise märke ning hoiatas, et pakkumine lubada tal lahkuda «ei pruugi paari päeva pärast enam jõus olla».

Rahvusvahelise koalitsiooni liikmed on ühisel seisukohal, et sõjalistest sammudest ei pruugi koloneli veenmiseks piidata. Nad loodavad, et kõrgete ametnike nagu välisministri Moussa Koussa deserteerumised toovad kaasa režiimi järk-järgulise murenemise ja Gaddafi satub isolatsiooni.

Samal ajal kui surve Liibüa liidrile kasvab, on Itaalia ja mõned Araabiamaad hakanud otsima riiki, mis oleks nõus koloneli ja ta pere enda rüppe võtma. Diplomaatide sõnutsi olevat selleks valmis nii Venezuela kui Alžeeria.

Raskendavaks faktoriks oleks siinjuures aga ÜRO Julgeolekunõukogu nõudmine, et Rahvusvaheline Kriminaalkohus võtaks uurida asetleidnud inimsusevastaseid kuritegusid.

Diplomaadid ütlevad, et kriminaalkohtu uurimist ei saa miski peatada, kuid et kolonel võib otsida varjupaika sellisest riigist, mis teda kohtule välja ei anna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles