Laenuühistu: nõudeid tuleks raha säilimiseks karmistada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Elmo Riig / Sakala

Hoiu- ja laenuühistu Ere Grupp hinnangul tuleks hoiu-laenuühistutele nõudeid karmistada ja luua eraldi kindlustusfond, tagamaks hoiustajate raha säilimise.

Hoiuste täieliku turvalisuse tagamiseks ei piisa olemasolevast seadusandlusest, ütles Ere Grupp juhatuse esimees Maksim Sorokin pressiteate vahendusel.

Tema sõnul tuleks hoopiski luua kindlustusfond Eesti Panga haldusalas, kus hoitaks kõigi riigis registreeritud hoiu- ja laenuühistute varast 2,5 protsenti, mis on pool garantiifondi kohustuslikest vahenditest.

«Kui ühel turuosalisel tekivad rahaprobleemid, saab osa sellise fondi vahenditest kasutada intressivaba laenuna raskustes ühistule,» ütles Sorokin. Seejuures peab sellise fondi loomisega tema sõnul kaasnema uute seadusandlike nõuete kehtestamine hoiu-laenuühistutele.

Lisaks võiks Sorokini hinnangul muuhulgas hoiu-laenuühistute osakapitali minimaalse summa suurendada 25 000 eurolt 100 000 eurole, samuti liikmete arvu nõudeid karmistada 50 inimeseni.

Kehtiva hoiu-laenuühistu seaduse kohaselt on iga ühistu kohustatud kandma igal aastal 20 protsenti puhastulu oma reservkapitali, samuti hoidma 5 protsenti oma liikmete hoiuste mahust garantiifondis erapankade kontodel.

ERE Grupp on 2005. aastal asutatud ettevõtete grupp, mis tegeleb finantsteenuste ja laenude pakkumise, äriprojektide rahastamise ja kinnisvara investeeringutega. Ettevõtete grupi finantstegevuse valdkonnaks on traditsioonilised ettevõtlusalad – kinnisvara, ehitus, kaubandus ja tööstus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles