Ministeerium: Eesti toit on Hiina turule väga oodatud (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti toit. Pilt on illustratiivne.
Eesti toit. Pilt on illustratiivne. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti viibis välisvisiidil Hiina Rahvavabariigis, kus kahepoolsel kohtumisel ütles Hiina põllumajandusministeeriumi väliskaubanduskeskuse asepeadirektor Li Yan, et Eesti kvaliteetne ning puhas toit on Hiina turule väga oodatud.

Visiidi eesmärk oli kahe riigi ministeeriumide vahelise kaubandus- ning teadusalast koostööd hõlmava tegevuskava uuendamine ning läbirääkimised Eesti põllumajandussaaduste ja toidukaupade turule pääsu osas, teatas maaeluministeerium.

Kui praegu on Eestil võimalik Hiinasse eksportida kilu, räime ja piimatooteid, siis kantsler andis edasi Eesti sõnumi, et Eesti on huvitatud ekspordivõimaluste laiendamisest ning koostöös Hiina ametivõimudega töötatakse hetkel selle nimel, et linnuliha, lõheliste ja liittoitude sertifikaatide osas saada Hiina pädevatelt asutustelt kiiret tagasisidet.

Kohtumisel Li Yaniga tegi kantsler ettepaneku pikendada 2015. aastal sõlmitud kaubandus- ning teadusalast koostööd hõlmavat tegevuskava. Li Yan võttis ettepaneku lahkelt vastu ning lepiti kokku, et alustatakse tegevuskava uuendamise protsessiga, et see lähiajal juba allkirjastada.

18. mail avas kantsler Shanghais Eesti toidu promotsiooniüritused, mille raames tutvustati Eesti toitu ning toidutooteid, et edendada Eesti ettevõtete ekspordivõimalusi Hiina turul. Eesti tippkokk restoranidest Ö ja Kaks Kokka, Ranno Paukson, pakkus külalistele imelise elamuse serveerides Eesti hirveliha, lammast, sellerit ja musta küüslauku, leiba ja Eesti metsamarju.

Maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti viibis 17.–19. maini välisvisiidil Hiina Rahvavabariigis, kus kohtus Hiina põllumajandusministeeriumi väliskaubanduskeskuse asepeadirektori Li Yaniga, Shanghai linna ja vabakaubandustsooni esindajatega ning külastas Shanghai vabakaubandustsooni ja rahvusvahelist toidumessi SIAL China 2017. Kohtumistel osalesid ka esindajad Eesti suursaatkonnast Pekingis ja EAS-ist.

Shanghai rahvusvahelisel toidumessil SIAL China 2017 osalesid Eestist EASi ühisstendiga Saku Õlletehas AS, Värska Vesi AS, Koch OÜ, Heimtal Spirits OÜ, Vigala Piimatööstus OÜ ja Solbritt OÜ. Samad ettevõtted osalesid ka Eesti toitu tutvustaval üritusel, kus külalistele esines Eesti popartist NOËP.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles