Kas lihast eralduvat punast vedelikku peaks kartma?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia / Mykola Lunov

Toore liha pakis leidub ka punane vedelik, mida peetakse eksklikult vereks ning mis ajab nii mõnelgi kodukokal südame pahaks. Tegelikult on tegu lihaskiu valgu müoglobiiniga, mis annabki lihale punase värvuse ning selle eraldumine on igati normaalne.

Sarnaselt veres leiduvale hemoglobiinile kannab ka müoglobiin looma lihaskiududes edasi hapnikku. Õhu ja soojusega kokkupuutel muudab müoglobiin värvi ning seepärast hakkabki liha kuumutades pruunistuma või omandab hallikaspruunika värvi ka siis, kui see on liiga kauaks sooja õhu kätte seisma jäetud.

Niisamuti pole ka küpsenud lihast eralduv punane vedelik veri, vaid seesama müoglobiin. Rohkelt müoglobiini on ka veiselihas, mis tähendab, et veiseliha ei pea täielikult kuumtöötlema, vaid võib jätta ka poolküpseks ning selle tulipunane keskosa annabki märku suurest müoglobiinisisaldusest. Seega kui keegi kurdab pooltoore veiseliha üle, saad teda rahustada, et tegu on lihtsalt valguga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles