USA survestab Euroopat sülearvuti keeluga kaasa minema

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAsse lendav Kuveidi sotsiaalmeedia aktivist Thamer al-Dakheel Bourashed paneb oma sülearvuti äraantavasse pagasisse Kuveidi rahvusvahelises lennujaamas 23. märtsil, vahetult pärast USA keelu kehtestamist.
USAsse lendav Kuveidi sotsiaalmeedia aktivist Thamer al-Dakheel Bourashed paneb oma sülearvuti äraantavasse pagasisse Kuveidi rahvusvahelises lennujaamas 23. märtsil, vahetult pärast USA keelu kehtestamist. Foto: YASSER AL-ZAYYAT/AFP

USA sisejulgeolekuminister John Kelly kohtub uuel nädalal Euroopa Komisjoni ametnikega Brüsselis, et arutada nii sülearvuti kui kõigi teiste elektrooniliste vahendite keelu kehtestamist USA-suunalistel lennuliinidel.

Kelly rääkis reedel Euroopa Komisjoni volinike Dimitris Avramopoulosega ja Violeta Bulciga, vahendab Bloomberg. Kuigi nii Euroopa lennujaamad kui ka lennufirmad on lubanud minna USA kehtestatud keeluga kaasa, ei ole ühtegi konkreetset sammu sellel suunal veel astutud.

Kuigi Avramopoulos ütles komisjoni ametnike sõnul Kellyle, et terrorismioht ähvardab ELi samamoodi nagu USAd, mistõttu tuleks selle vastu võidelda ka ühisel viisil, ei saa siiski tähelepanu jätta asjaolu, et igasuguste elektrooniliste vahendite keelustamine Euroopas annaks suure hoobi piirkonna turismisektorile. Seda iseäranis, kui võtta arvesse, et just on algamas suvepuhkuste periood. Ka mõjutab see ärimeeste võimalusi pikkadel üle Atlandi lendudel tööga tegeleda.

Lennufirmad ja turismiettevõtted on vaikselt väljendanud oma muret USA plaanile laiendada sülearvuti keeldu väljaspool Ameerikat ning pakkunud alternatiivseid lahendusi. Kaks juhtivat USAs tegutsevat lobiorganisatsiooni ütlesid neljapäeval välja saadetud pressiteadetes, et kuigi ohuga tuleb tegeleda, siis tuleks vähendada nende meetmete mõju ärireisijatele.

Lõppeva nädala alguses võtsid Euroopa Komisjoni ametnikud ette ebatavalise sammu, kirjutades nii Kellyle kui ka USA transpordiminister Elaine Chaole, kus nad palusid jagada informatsiooni sülearvuti keelu kehtestamise mõjudest. Selle tulemusel kohtus Kelly neljapäeval USA lennufirmadega, kes pärast kohtumist on veendunud, et sülearvuti keeld laieneb ka Euroopasse.

Ka on nii USA kui Euroopa lennufirmad juba astumas samme, kuidas sülearvuti keelu võimaliku laienemisega Euroopasse toime tulla. Nii Air France-Klm Grupi kui ka Lufthansa esindajad ütlesid, et nad tegutsevad selle nimel, et keelu kehtestamise tähtaega saaks edasi lükata, mistõttu on nad tihedas suhtluses oma USA sõsarettevõtetega, Delta Air Lines'i ja United Continentaliga. Lufthansa pressiesindaja Helmut Tolksdorfi sõnul on lennufirma juba asunud ettevõtte sees välja töötama stsenaariume, mis võimaldaks keelu mõju vähendada.

USA andis 21. märtsil teada, et keelab kaheksast riigist pärinevatel lendudel nutitelefonist suuremate elektrooniliste vahendite kasutamise. See otsus puudutab ka selliseid üleilmseid ärikeskusi nagu Dubai, Abu Dhabi ja Istanbul. Otsus, mis mõjutab oluliselt lennufirmade nagu Emirates, Qatar Airways ja Turkish Airlines tegevust, oli põhjendatud hirmust selle ees, et keelatud vahendeid saab lihtsalt muuta pommiks.

Keeld kehtib üksnes nendest riikidest USAsse suunduvatel lendudel, mitte USAst väljuvatel lendudel. Osad lennufirmad nagu Qatar Airways ja Etihad Airways on alustanud alternatiivse lahendusena äriklassi reisijatele nutitelefonist suuremate seadmete rentimist. Pärast väravas oma isikliku seadme ära andmist saavad nad lennufirmalt vastu selleks otstarbeks mõeldud seadme.

Sel suvel peaks iganädalaselt saabuma EList USAsse rohkem kui 3000 lendu nädalas. Hiina järel on USA ärilendude osakaalu poolest teisel kohal maailmas. Mullu oli ameeriklaste ärireisidega seotud kulutuste suurus 1,3 triljonit dollarit ehk 1,2 triljonit eurot. 2020. aastaks ennustatakse selle summa kasvamist 1,6 triljoni dollari ehk 1,47 triljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles